Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Morgan Stanley: Βλέπει το πετρέλαιο στα 90 δολάρια



Συνέχεια στην ανοδο των τιμών του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια βλέπει η Morgan Stanley, επισημαίνοντας ότι παράγοντας ώθησης θα είναι η αυξανόμενη ζήτηση για καύσιμα αυτοκινήτων και κυρίως αεροσκαφών.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναθεωρεί αισθητά προς τα επάνω τις προβλέψεις της εκτιμώντας ότι η μέση τιμή του αργού τύπου μπρεντ το 2020 θα είναι στα 90 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμενης εκτίμησης, που την ήθελε στα 65 δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του μπρεντ έχει να υπερβεί τα 90 δολάρια από τον Οκτώβριο του 2014. 

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley τα αποθέματα ντίζελ και καυσίμων για αεροσκάφη κινούνται κοντά σε χαμηλά πέντε ετών και τα διυλιστήρια ανά τον κόσμο δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη κατανάλωση. 

Όπως επισημαίνει σε σημείωμά της στους επενδυτές η ζήτηση θα αυξηθεί κατά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η τιμή της βενζίνης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί στα 850 δολάρια ανά τόνο- δηλαδή 25% με 30% υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.  

Σήμερα το πρωί η τιμή του μπρεντ ενισχύεται ελαφρά στα 79,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στα 71,8 δολάρια το βαρέλι. 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας προειδοποίησε χθες για περαιτέρω άνοδο των τιμών, εν μέσω φόβων για απόσυρση του ιρανικού πετρελαίου από την αγορά, αλλά και σοβαρών προβλημάτων προσφοράς από τη Βενεζουέλα. Αναλυτές στο CNBC δεν απέκλειαν άλλωστε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων- που θα στοχεύουν πρωτίστως στον πετρελαϊκό κλάδο- στη Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ. Σε μία τέτοια περίπτωση εκφράζονται ανησυχίες ότι η τιμή του αργού θα εκτιναχθεί έως και τα 100 δολάρια το βαρέλι.