Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μνημόσυνο Κατσίφα: Ένταση στα ελληνοαλβανικά σύνορα - Εμποδίζουν Έλληνες να πάνε



Ένταση επικρατεί στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στο τελωνείο εμποδίζουν Έλληνες να περάσουν στην Αλβανία προκειμένου να παρευρεθούν στο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Υπό τον φόβο δημιουργίας επεισοδίων στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, η αστυνομία απωθεί τους Έλληνες που βρίσκονται με λεωφορεία στα σύνορα.

Δρακόντεια μέτρα έχουν λάβει οι αλβανικές αρχές για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που θα γίνει σήμερα στις 12:00, στους Βουλιαράτες.

Οι αλβανικές αρχές προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους και με αστείες προφάσεις απαγορεύουν σε ταξιδιώτες να συνεχίσουν προς τη γειτονική χώρα, ενώ πριν από λίγο, την ώρα που πολίτες επιχείρησαν να δημιουργήσουν αλυσίδα μπροστά από το συνοριακό σταθμό, απωθήθηκαν από δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας. Εκείοι αντέδρασαν ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

Στο μεταξύ, Αλβανοί εθνικιστές οργανώνουν συγκέντρωση ενάντια στον «ελληνικό εθνικισμό», όπως λένε, με σύνθημα «να σώσουμε την Αλβανία», την ώρα του μνημόσυνου. 

Eνταση στο Ηράκλειο

Κλίμα έντασης επικράτησε το πρωί στο Ηράκλειο μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και αντιφασιστών, έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά τη διάρκεια τέλεσης μνημοσύνου του Κωνσταντίνου Κατσίφα για τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη δολοφονία του στους Βουλιαράτες.

Το μνημόσυνο τελέστη με πρωτοβουλία του κινήματος πολιτών "ΑΡΔΗΝ" και του κινήματος "Ελλάδα ο Άλλος Δρόμος" του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες.

Δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στην περιοχή για την αποφυγή επεισοδίων. Η ένταση προκλήθηκε όταν αντιφασίστες που έφτασαν στο σημείο ήρθαν σώμα με σώμα με τους αστυνομικούς. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της έντασης τραυματίστηκε ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης στο κεφάλι.

Καποια στιγμή βγήκε έξω ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και προσπάθησε μιλώντας τους να ηρεμήσει τα πνεύματα κάτι που δεν κατάφερε αφού οι αντιφασίστες του επιτέθηκαν λεκτικά κατηγορώντας τον που δέχτηκε να επιτρέψει την τέλεση μνημοσύνου ενός φασίστα όπως είπαν.

Κατά τη διάρκεια της έντασης η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή ενός ατόμου.