Τρίτη 14 Μαΐου 2024 -

Μήνυμα Μητσοτάκη από τον Έβρο: Οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι ζήτημα ΕΕ και Τουρκίας



Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από τα ελληνοτουρκικά σύνορα ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκίνησε περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα. Ένας από τους πρώτους σταθμούς του ήταν το 1ο Επιτηρητικό Φυλάκιο στις Καστανιές Εβρου, το οποίο βρίσκεται κυριολεκτικά μία «ανάσα» από τα σύνορα.

«Σε αυτήν την εξαιρετικά σημαντική πολιτική συγκυρία, είναι σημαντικό να στέλνουμε στην απέναντι πλευρά ένα μήνυμα αυτοπεποίθησης, επιθυμίας καλής γειτονίας, που πάντα όμως θα στηρίζονται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στο σεβασμό των απαράβατων κανόνων καλής γειτονίας. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα σύνορά μας, το μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τους στρατιώτες μας, οι οποίοι έρχονται και υπηρετούν εδώ τη στρατιωτική τους θητεία, σε αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα σημείο», είπε. Ο αρχηγός της Ν.Δ. συνομίλησε με το προσωπικό, ενώ επισκέφθηκε και τους στρατιώτες που βρίσκονται πάνω στη συνοριακή γραμμή, ενώ τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του δώρισαν τη σημαία που κυμάτιζε το τελευταίο εξάμηνο στο φυλάκιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» Αλεξανδρούπολης με την πρωινή αεροπορική πτήση και αμέσως αναχώρησε για τις Καστανιές. Τον συνόδευαν ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης, ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης και οι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος Αναστάσιος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, Παναγιώτης Φαραντάτος, Ελενα Σώκου και Χρυσή Μπαχαρίδου. Αρχικά, γεύτηκε τοπικά προϊόντα και έφαγε πρωινό στις Καστανιές, στη συνέχεια ενημερώθηκε στο Τελωνείο από τους αρμοδίους για τα προβλήματα που υπάρχουν και τη δραστηριότητά τους. Από τις Καστανιές αναχώρησε μαζί με τη συνοδεία του για το χωριό Νέα Βύσσα, προκειμένου να επισκεφτεί τον πολύ γνωστό και με σημαντική δραστηριότητα Συνεταιρισμό τον Σκορδοπαραγωγών, ενώ ακολούθησαν επισκέψεις και σε άλλες πόλεις του Έβρου.

Από την Ορεστιάδα επανέλαβε ότι η ένταση που έχει προκληθεί στα Ελληνοτουρκικά με αφορμή τις παραβιάσεις από την πλευρά της Τουρκίας, της κυπριακής ΑΟΖ, αφορά και την Ε.Ε. «Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ε.Ε. και την Τουρκία. Διότι η ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. είναι εξαρτημένη από τις έρευνες υδρογονανθράκων που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά συνέπεια, θα πω και εδώ αυτό το οποίο είπα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά βάναυσης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να επιβάλει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν ότι τέτοιες πράξεις δεν μπορούν να μένουν χωρίς αντιμετώπιση». Τόνισε ότι η Ν.Δ. φέρνει «μήνυμα ελπίδας, απέναντι στο φόβο και την ανασφάλεια που κάποιοι επιμένουν και σήμερα ακόμη να καλλιεργούν, μη έχοντας να σας πουν απολύτως τίποτα για την επόμενη μέρα της πατρίδας μας. Θέλω από τώρα μέχρι τις 7 Ιουλίου αυτό το μήνυμα να φτάσει σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Το σχέδιό μας για μια Ελλάδα με χαμηλότερους φόρους, περισσότερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια είναι ένα σχέδιο ιδιαίτερα επίκαιρο εδώ στον Έβρο».

Το απόγευμα μετέβη στην Κομοτηνή και στη συνέχεια στην Καβάλα. Σήμερα, θα παρευρεθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 106η Επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κιλκίς και θα καταλήξει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχει συνάντηση με τους υποψήφιους βουλευτές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης. Αύριο πρωί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα βρεθεί στη Χαλκιδική, όπου θα επισκεφτεί Νέα Μουδανιά, Πολύγυρο και Νικήτη.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ