Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 -

Με την υπογραφή 18 υπουργών: Το κράτος εγγυάται τις συντάξεις, αλλά... όχι ολόκληρες!Επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν σαν δίκαιες, νόμιμες και πρόσφορες, τις νέες περικοπές στις συντάξεις, επιστρατεύουν 18 υπουργοί της κυβέρνησης, που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, που θα ψηφιστούν την Πέμπτη.

Προκειμένου να μην καταπέσουν στα δικαστήρια ως αντισυνταγματικές, οι 18 υπουργοί υποστηρίζουν (δια της υπογραφής τους) ότι:

- «Υπό το φως της συνταγματικής τους αξιολόγησης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Σύνταγμα δεν εγγυάται ορισμένο ύψος συνταξιοδοτικής παροχής»

- «Οι ως άνω ρυθμίσεις δεν μεταβάλλουν το ουσιώδες χαρακτηριστικό της ισονομίας που εισήγαγε η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με τον νόμο 4387/2016, ο οποίος προέβλεψε την εφαρμογή όμοιων κανόνων για όλους».

- «Οι προτεινόμενες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται οριζόντια, αλλά αποτελούν εξατομικευμένες ρυθμίσεις που στηρίζονται στο νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων».

- «Παρεμβάσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη, όπως οι προτεινόμενες, κρίνονται πρόσφορες και αναγκαίες ενόψει του υπέρτερου προαναφερθέντος δημοσιονομικού σκοπού».

- «Οι συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο (...) σχεδιάστηκαν στη βάση του δικαιότερου επιμερισμού του βάρους από την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος έτσι ώστε οι αρνητικές συνέπειες αυτής να επιμερίζονται μεταξύ νέων και παλαιών συνταξιούχων».

- «Εξυπηρετούν την διαγενεακή ισότητα και την αλληλεγγύη πραγματώνοντας τον σκοπό της κοινωνικής ασφάλισης για την επαρκή κάλυψη των ασφαλιστικών κινδύνων»

- «Δημιουργούν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για τη λήψη μέτρων ανακούφισης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

- «Σέβονται την αρχή της αναλογικότητας καθώς η απομείωση της προσωπικής διαφοράς περιορίζεται κατά το ανώτατο σε ποσοστό 18% της καταβαλλόμενης σύνταξης προκειμένου να μη διαταραχθεί σημαντικά και αιφνιδίως το επίπεδο διαβίωσης της συγκεκριμένης κατηγορίας συνταξιούχων».

- «Δεν παραβιάζουν τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας»

Υπογράφουν, όπως γράφει το newmoney.gr, οι υπουργοί:

1. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

2. Εσωτερικων Παναγιωτης Σκουρλετης

3. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νικόλαος Παππάς

4. Εθνικης Άμυνας Παναγιωτης Καμμενος

5. Περιβαλλοντος και Ενεργειας Γεωργιος Σταθακης

6. Υποδομων και Μεταφορων Χρηστος Σπιρτζης

7. Ναυτιλιας και νησιωτικης πολιτικης Παναγιωτης Κουρουμπλης

8. Διοικητικης Ανασυγκροτησης Όλγα Γεροβασιλη

9. Πολιτισμου και Αθλητισμου Λυδία Κονιορδου

10. Μεταναστευτικης πολιτικης Ιωαννης Μουζαλας

11. Παιδειας, Ερευνας και Θρησκευματων Κωνσταντινος Γαβρογλου

12. Εργασιας, Κοινωνικης Ασφαλισης και Κοινωνικης Αλληλεγγυης Ευτυχια Αχτσιογλου

13. Εξωτερικων Νικολαος Κοτζιας

14. Δικαιοσυνης, Διαφανειας και Ανθρωπινων Δικαιωματων Χαραλαμπος-Σταυρος Κοντονης

15. Υγειας Ανδρεας Ξανθος

16. Αγροτικης αναπτυξης και τροφιμων Ευαγγελος Αποστολου

17. Τουρισμου Ελενα Κουντουρα

18. Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου (αναγράφεται ως Δήμος, πιθανώς από τυπογραφικό λάθος)