Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Με απεργία απειλούν οι ένστολοι - Τι σημαίνει αυτό



Ετοιμοι για «μάχη» δηλώνουν οι ένστολοι, έπειτα από την υπερψήφιση της διάταξης για την επικουρική τους ασφάλιση. Μάλιστα, πέρα από τις κινητοποιήσεις τις οποίες προγραμματίζουν, στοχοποιούν και τους βουλευτές που ψήφισαν το άρθρο του πολυνομοσχεδίου.

Η επίμαχη διάταξη πέρασε με 50 «ναι» και 47 «όχι» από το Β" Θερινό Τμήμα της Βουλής, ενώ νωρίτερα είχε αντικατασταθεί ένας βουλευτής της ΝΔ. Με τη νομοθετική βελτίωση που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, θα δοθούν έξι μήνες προθεσμία, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015, ώστε οι κλάδοι της επικουρικής ασφάλισης των ένστολων να μπορούν να μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ, μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης.

Μετά από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών φορέων εξέφρασαν την αντίθεσή τους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος, δήλωσε ότι την Πέμπτη οι ένστολοι θα εξετάσουν τη μορφή των απεργιακών τους κινητοποιήσεων ενώ ανέφερε ότι από «αύριο κιόλας οι ομοσπονδίες θα γνωστοποιήσουν σε όλη την Ελλάδα τα ονοματεπώνυμα των βουλευτών που με την ψήφο τους, πέρασε το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου, γιατί με αυτό μπήκε ταφόπλακα στο ασφαλιστικό μας σύστημα»

Ο ένστολοι ενίστανται διότι με τη νομοτεχνική βελτίωση προσετέθη διάταξη που προβλέπει ότι για τα ταμεία και τους τομείς επικουρικής ασφάλισης τους που θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ, το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη γενική κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων.

Οι ένστολοι εκτιμούν ότι με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη το επικουρικό τους ταμείο θα οδηγηθεί στο ΕΤΕΑ επειδή δεν θα χρηματοδοτηθεί.

Πριν από την ψηφοφορία, ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ ζήτησε την αντικατάστασή του. «Είμαι υποχρεωμένος και επιφυλάσσομαι για την ψήφιση του σχετικού άρθρου», είχε πει μιλώντας το μεσημέρι της Τετάρτης για το θέμα, ενώ αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Καλαντζή.

Κυνήγησαν τους βουλευτές

Ενταση σημειώθηκε χθες στο περιστύλιο της Βουλής ανάμεσα σε συνδικαλιστές αστυνομικούς και βουλευτές με αφορμή τη ρύθμιση για το ασφαλιστικό των ενστόλων.

Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ συνδικαλιστές αστυνομικοί «κυνηγούσαν» βουλευτές σε μία προσπάθεια να τους πείσουν να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση και ενώ στη αρχή η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν σε ήρεμους τόνους κάπου τα αίματα άναψαν.

Το αποτέλεσμα ήταν ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Θανάσης Μπούρας να ζητήσει την επέμβαση της φρουράς της Βουλής προκειμένου να απομακρύνει τους συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ από το κτίριο.