Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Μαζική επίθεση εναντίον του Τσίπρα από την αντιπολίτευση: Ζητούν την παραίτηση του



Δριμεία κριτική στην ελληνική κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό ασκούν, με ανακοινώσεις τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την οποία ο ίδιος υποστήριξε ότι αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Κοινό σημείο αιχμής όλων των κομμάτων της ελληνικής αντιπολίτευσης αποτελεί η δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι δεν θα προχωρήσει σε αντικαταστάσεις και αποπομπές προσώπων, μέχρι το πέρας των διαδικασιών διαχείρισης της κρίσης.

  • Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία, στην ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα», στον βαθμό που η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης δεν συνοδεύεται από αποπομπές και παραιτήσεις. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως πρωθυπουργός».

Παράλληλα, η ΝΔ επισημαίνει ότι «στην πολιτική, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα», υποστηρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει σε «δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες: Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική; Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;».

  • Το Κίνημα Αλλαγής ζητά την παραίτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του υπουργικού του συμβουλίου, αλλά ενώπιον του ελληνικού λαού». Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «οι χειρισμοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή».

Στην ίδια κατεύθυνση, το Ποτάμι υπογραμμίζει ότι «πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις. Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει».

  • Από την πλευρά του, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”, δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού, να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική». Παράλληλα, το ΚΚΕ επισημαίνει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων στη δασοπροστασία, τις οποίες «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησης του, πρόλαβε, όμως, να διατηρήσει και να επεκτείνει», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων σημειώνει ότι «η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό, τέσσερα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ένα πράγμα επιβεβαιώνει, ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτική αναισθησία, προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας».