Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Λευκός Οίκος: Αυτά είπε ο Ομπάμα στον Τσίπρα



Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε χθες στον Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του δώσει τα συγχαρητήριά του για την επανεκλογή του. Φυσικά, οι συζήτηση μεταξύ των δύο δεν περιορίστηκε εκεί... 

Ομπάμα και Τσίπρας συζήτησαν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, για το ζήτημα των προσφυγικών ροών και το κυπριακό, τα τρία θέματα, δηλαδή, που απασχολούν την αμερικανική κυβέρνηση. 

Όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε στον κ. Τσίπρα πως οι ΗΠΑ προσβλέπουν να εργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς κάνει βήματα για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη βιωσιμότητας εντός της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και μιας συμφωνίας για ανακούφιση του χρέους με τους πιστωτές της.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης υποσχέθηκε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την ΕΕ στην ανταπόκρισή τους προς την έκτακτη αύξηση των προσφύγων και μεταναστών και επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν του Σύρους και άλλους που έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας», προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Τέλος και σε ότι αφορά το κυπριακό δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία πάνω στις προκλήσεις αυτές «συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για την επιτυχή επίλυση των συνομιλιών διευθέτησης του Κυπριακού». 

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας αύριο το απόγευμα ταξιδεύει για τις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, θα έχει συνάντηση, εκτός πρωτοκόλλου, με τον Αμερικανό πρόεδρο.