Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Λέρος: Η κλοπή του οπλισμού έγινε από μέσα



Εντατικές είναι οι έρευνες στην Ναυτική βάση τις Λέρου όπου αποκαλύφθηκε η απώλεια υλικών με βαρύ οπλισμό μέσα από τις αποθήκες που μάλιστα δεν φέρουν ίχνη διάρρηξης ή παραβίασης. Ήδη στο νησί βρίσκεται κλιμάκιο τις Αντιτρομοκρατικής και βοηθά τους ειδικούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις έρευνες που διεξάγουν.
Παράλληλα με το κλιμάκιο τις Αντιτρομοκρατικής, στο νησί έφτασε και ειδικό κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια τις ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες των Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΔΑΕΒ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΝ, η απώλεια του υλικού διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από την πλήρη καταμέτρηση του υλικού για την παράδοση παραλαβή στο νέο υπεύθυνο της αποθήκης.

Τι «εξαφανίστηκε» από την αποθήκη
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά διαπιστώθηκε πως λείπει στρατιωτικό υλικό μέσα από έτοιμους σάκους μάχης, που προορίζονται για τις αποστολές των κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, διαπιστώθηκε η απώλεια 2 αντιαρματικών όπλων, αριθμός αμυντικών χειροβομβίδων, οπλοβομβίδες κατά προσωπικού αλλά και αντιαρματικές, νάρκες κατά προσωπικού, εκρηκτικές ύλες και ποσότητα βραδυφλεγούς σχοινιού, φιτίλι δηλαδή.

Αμέσως μετά την διαπίστωση της απώλειας ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σήμανε συναγερμός. Μέσα σε λίγα λεπτά είχε ζητηθεί οι επιστροφή στην Βάση τις Λέρου «ΥΝΤΕΛ», όλου του προσωπικού που είχε λάβει άδειες, είτε είναι μόνιμο προσωπικό, είτε ναύτες που υπηρετούν την θητεία τους.

Κάμερες και συστήματα ασφαλείας
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι συγκεκριμένες αποθήκες οπλισμού έχουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας αλλά και κάμερες, ενώ στις πόρτες και τα παράθυρα που ελέγχθησαν δεν βρέθηκαν ίχνη διάρρηξης ή παραβίασης. Το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που έφτασε στο νησί το πρώτο πράγμα που ζήτησε να δει είναι το υλικό από τις κάμερες και μάλιστα σε βάθος χρόνου. Ωστόσο και λόγω συγκεκριμένων δεδομένων, αρχικά οι έρευνες στρέφονται στο εσωτερικό του στρατοπέδου, δηλαδή της ναυτικής βάσης, καθώς η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο μάλλον για κλοπή που έχει γίνει… από μέσα.

Έρευνες σε βάθος δεκαετίας
Στα πλαίσια των ερευνών που διεξάγει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεπικουρούμενο από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, θα εξεταστούν όλοι όσοι υπηρετούν στην Ναυτική Βάση στην Λέρο, ακόμα και όσοι υπηρέτησαν στην ΥΝΤΕΛ κατά το παρελθόν και ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών είναι δυνατόν να επεκταθεί σε βάθος δεκαετίας η εξέταση ναυτών και Αξιωματικών, έστω κι αν έχουν αποστρατευθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μεγάλη κλοπή οπλισμού από αποθήκες του Στρατού στην Κω όπου είχαν χαθεί οπλοπολυβόλα, πιστόλια και τυφέκια και είχε σημειωθεί το 2002 ακόμα δεν έχει εξιχνιαστεί.