Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Λάδι: Αισιοδοξία για την τιμή, προβληματισμός όμως για την έλλειψη εργατικών χεριών



 

Ρεκόρ αναμένεται να καταγράψει φέτος η τιμή του «υγρού χρυσού» της ελληνικής γης, του ελαιολάδου, καθώς η παγκόσμια ηγέτις, Ισπανία, πλήττεται από μια πρωτόγνωρη ξηρασία, που θα της «στοιχίσει» την παραγωγή, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για «χαμηλό» 20ετίας.

Ωστόσο, παρά τις απώλειες αυτές που δημιουργούν προσδοκίες για υψηλές τιμές παραγωγού στην Ελλάδα, στελέχη της αγοράς εμφανίζονται επιφυλακτικά εκφράζοντας τους φόβους τους ότι η χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου μπορεί να επινοήσει άλλα… τεχνάσματα για να κρατήσει χαμηλά τις τιμές.

Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις είναι αισιόδοξες για τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς. Aυτήν τη στιγμή ελαιόλαδο περυσινής εσοδείας πωλείται από τους παραγωγούς στα 4 ευρώ το κιλό έναντι 3 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ανοίγοντας τον δρόμο για υψηλότερες τιμές τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών παραμένει αφού όπως τονίζουν στην κάμερα του STAR και τον Κωνσταντίνο Γκελντή οι ελαιοπαραγωγοί της Ηλείας, δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό να εργαστεί στα χωράφια αφού ειδικά οι νέοι έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε άλλες ασχολίες.

Στην Ισπανία, η ξηρασία έχει επηρεάσει την  παραγωγή η οποία σίγουρα θα είναι μειωμένη, ωστόσο πρέπει οι υπόλοιπες χώρες να κρατούν μικρό «καλάθι», καθώς παραδοσιακά βρίσκει λύσεις για να μην αφήσει τις τιμές να ξεφύγουν.

Σημειώνεται ότι η παραγωγή της ιβηρικής χώρας σε μια φυσιολογική χρονιά ανέρχεται στους 1,8- 1,9 εκατ. τόνους αναδεικνύοντάς τη σε παγκόσμια ηγέτιδα. Ωστόσο, όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισµών Ελαιολάδου Cooperativas Agro-alimentarias, Ραφαέλ ντε Πουέρτας, η ισπανική παραγωγή ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμα και κατά 50% και να διαμορφωθεί σε κάτω από 1 εκατ. τόνους έναντι 1,4 εκατ. πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό, αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 4 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, πέρυσι η παραγωγή κινήθηκε στους 330.000 τόνους, ενώ και φέτος προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, αν και είναι νωρίς να εξαγάγει κάποιος ασφαλή συμπεράσματα, λόγω αστάθμητων παραγόντων, όπως είναι ο καιρός και οι «ασθένειες». Για παράδειγμα, στην Κρήτη αυτήν τη στιγμή διαπιστώνεται υπερπαραγωγή, ωστόσο οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με τον δάκο.

«Έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος που θα μας βοηθήσει να βγάλουμε τα έξοδά μας. Εργατικά χέρια δεν υπάρχουν και πρέπει να παλεύουμε και μόνοι αλλά και να βρούμε εργάτες αλλά να έχουμε και μια καλύτερη τιμή. Η τιμή των 4 ευρώ είναι καλή. Άμα ξεκινήσει πάνω στην παραγωγή, το δίνεις για να πάρεις τα λεφτά σου και να πληρωθούν οι εργάτες. Εργάτες πάντως πολλοί δεν υπάρχουν, έχουμε πρόβλημα. Οι νέοι εγκαταλείπουν τα χωράφια γιατί δεν τους βγαίνει να τα καλλιεργήσουν».

Ιωάννης Παπαδόπουλος, ελαιοπαραγωγός

«Φέτος είναι μια σχετικά καλή χρονιά. Έχουμε μια μέτρια προς καλή παραγωγή και μας ευνοούν τόσο οι καιρικές συνθήκες, όσο και το γεγονός ότι δεν έχουμε ασθένειες. Ο καρπός είναι πολύ καλός και συνεπώς θα έχουμε μια πολύς καλής ποιότητας ελαιόλαδο. Η φετινή χρονιά, λόγω και της τιμής, φαίνεται να είναι καλύτερη από την περσινή όμως δεν αρκεί αυτό γιατί έχουμε άλλα σοβαρά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι το εργατικό δυναμικό. Δεν έχουμε εργάτες να δουλέψουμε και ξέχωρα ότι τα μεροκάματα έχουν ξεφύγει, δεν υπάρχει κόσμος».

πηγη patrisnews.com/