Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κυβέρνηση: Ανεπίτρεπτη η πρακτική ορισμένων χωρών στο προσφυγικό



Εξαιρετικά σύνθετη χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό, καθώς, όπως ανέφερε, ακόμη κι αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται να αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών-μελών της ΕΕ και όχι μόνο.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την πρακτική χωρών της ΕΕ πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη, αναφέρθηκε στο διάβημα της ελληνικής πλευράς προς την Αυστρία, ενώ δεν απέκλεισε και άλλες ενέργειες «που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος».

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η Αθήνα αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. 

Ανέφερε ακόμη ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη Σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει.

«Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσουν θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.