Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 -
Μέτριο

14 °C

Σήμερα, 18. Οκτωβρίου 2021

Κυνική ομολογία Μουζάλα: Ετοιμαζόμαστε να μας κλείσουν τα σύνοραΣτη δραματική ομολογία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται «για να μας κλείσουν τα σύνορα» προχώρησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Ωστόσο χαρακτήρισε διαχειρίσιμη τη δυσκολία από αυτό το ενδεχόμενο, λίγες ώρες πριν την έκθεση της Κομισιόν για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Ερωτηθείς για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες στο Αιγαίο τη χαρακτήρισε «καταρχήν θετική» αφού, όπως είπε, θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στα τουρκικά παράλια.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτει ένα νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πιέσει περαιτέρω την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των FT οι Βρυξέλλες θα πιέσουν την Αθήνα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τους αναζητούντες άσυλο προκειμένου έτσι να γίνει ακόμα πιο εύκολο για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να στέλνουν πίσω μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι βελτιώσεις που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα αναμένεται να περιγράφονται σε μια λίστα που θα δώσει στη δημοσιότητα η Κομισιόν σήμερα. Ανάμεσα στις παρατηρήσεις σύμφωνα με τους FT θα είναι και η σύσταση ειδικών οργάνων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.

Με τον τρόπο αυτό, υποστηρίζει το δημοσίευμα, θα επανενεργοποιηθεί για την Ελλάδα η συνθήκη του Δουβλίνου που αναφέρεται στην απέλαση όσων ζητουν άσυλο στην χώρα υποδοχής.

Όπως παρατηρούν οι FT οι απελάσεις στην Ελλάδα έχουν πρακτικά απαγορευθεί από το 2011 όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκρινε ότι το σύστημα ασύλου στην Ελλάδα «ήταν ταπεινωτικό».

Αυτή η de facto εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανόνες της συνθήκης του Δουβλίνου έχει προκαλέσει πρόβλημα σε όλο το σύστημα, γράφουν οι Financial Times.

Πέρα από αυτό, σε μία ακόμη κρίσιμη σύνοδο στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν από χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ένωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, να αρνούνται την είσοδο σε όσους δεν ζητούν άσυλο παρότι είχαν την ευκαιρία να το κάνουν, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Κάποιοι ερμηνεύουν την τελευταία κίνηση της Κομισιόν ως απόπειρα άσκησης μεγαλύτερης πίεσης στην Αθήνα, στην ευρύτερη μάχη για τη μεταναστευτική πολιτική. «Είναι ένας τρόπος να απειληθεί η Ελλάδα», ανέφερε πολιτικός αναλυτής μιλώντας στην εφημερίδα.