Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Κρήτη: Νέα αναβολή στη δίκη των αστυνομικών για τον θάνατο του 18χρονου



Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Νεάπολης Λασιθίου αναμένονταν να καθίσουν ξανά τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για τον θάνατο ενός 18χρονου μοτοσυκλετιστή Μανόλη Γερομαρκάκη, τον Ιούλιο του 2013 στην περιοχή Νικηθιανό Λασιθίου. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει πάρει αρκετές αναβολές και πήρε άλλη μια για τις 25 Οκτωβρίου.

Το συμβάν είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2013 κοντά στην περιοχή Νικηθιανό Λασιθίου. Όταν οι αστυνομικοί βρίσκονταν σε υπηρεσία με το περιπολικό και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν έναν ηλικιωμένο που κινείτο στο δρόμο, ο οδηγός του περιπολικού έκανε ταχύτατο ελιγμό. Αποτέλεσμα όλων αυτών των «αυτόματων» κινήσεων, ήταν να κλείσει ο δρόμος για μηχανή που εκείνη ακριβώς τη στιγμή περνούσε από το σημείο. Ο 18χρονος Μανόλης Γερομαρκάκης που οδηγούσε τη μηχανή, αναγκαστικά συγκρούστηκε με το περιπολικό.

Εξαιτίας της σύγκρουσης των δύο οχημάτων, ο άτυχος νεαρός εκσφενδονίστηκε αρκετά μέτρα μακριά, έπεσε στο έδαφος με το κεφάλι και τραυματίστηκε θανάσιμα. Από την πρώτη στιγμή οι δύο αστυνομικοί οι οποίοι βρίσκονταν στο περιπολικό, αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι έφτασαν στην περιοχή και αντίκρισαν ήδη τραυματισμένο τον 18χρονο, ενώ οι άλλοι δύο αστυνομικοί κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και ψευδορκία.

Η δίκη είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά διεκόπη, λόγω της απουσίας του ενός αστυνομικού, ο οποίος νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους αστυνομικούς είναι:  Οι δυο αστυνομικοί του περιπολικού δικάζονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια, σωματική βλάβη από αμέλεια από υπόχρεο, ψευδορκία κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και υπόθαλψη εγκληματία κατ’ εξακολούθηση.

Ο τρίτος αστυνομικός δικάζεται για ψευδορκία και ο αξιωματικός (τέταρτος αστυνομικός), για παράβαση καθήκοντος. Αξίζει να σημειωθεί ότι  στην εξέλιξη της υπόθεσης έχουν μηνυθεί κορυφαίοι Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επειδή διέταξαν την ΕΔΕ ενώ ο κατηγορούμενος αξιωματικός, ζήτησε κατά την τελευταία αναβολή του Ιανουαρίου, να εκδικαστεί η υπόθεση το συντομότερο δυνατόν, διότι όπως είπε, αδικείται, χάνει χρόνο και βαθμούς στην ιεραρχία της Αστυνομίας και θέλει να αποκατασταθεί η εικόνα του.