Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Κουβέλης: Η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί



Σύμφωνος με την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό ο κ. Φώτης Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής και της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για κατάργηση «του απαράδεκτου μπόνους που νοθεύει την δημοκρατική αντιπροσώπευση και προσβάλλει την ψήφο του ελληνικού λαού» και τόνισε την εκτίμηση ότι «η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μια νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολιτική». 

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είχαν μια διεξοδική συζήτηση με τον πρωθυπουργό αναφορικά με τον εκλογικό νόμο. «Η απλή αναλογική πρέπει να καθιερωθεί, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως εισάγεται από την κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε πως «η απλή αναλογική αποτελεί βαθιά τομή στο πολιτικό μας σύστημα, αναδεικνύει την ισοτιμία, την ισοδυναμία της ψήφου και καταγράφει τους πραγματικούς κοινωνικούς και πολιτικούς  συσχετισμούς και κυρίως διαμορφώνει δυναμική για πολιτικές συνθέσεις και -βεβαιότατα στη βάση και προγραμματικών συμφωνιών- και για συνεργασίες». «Εκτιμώ ότι η άρνηση κάποιων κομμάτων να ψηφίσουν την απλή αναλογική εκ των πραγμάτων σημαίνει ότι αρνούνται τη συμπόρευση προς την κατεύθυνση της διαμόρφωσης ενός προοδευτικού πόλου στη χώρα και τους εγκλωβίζει σε μια νεοφιλελεύθερη βαθιά συντηρητική πολιτική», δήλωσε κ. Κουβελης. 

Επίσης, συζήτησαν και για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση «που αναμφισβήτητα πρέπει να οδηγήσει σε ρυθμίσεις που θα τονώνουν τη λαϊκή κυριαρχία, θα διευρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών με τα λαϊκά δημοψηφίσματα στην ασκούμενη πολιτική και θα δημιουργούν στοιχεία κοινωνικού ελέγχου της ασκούμενης πολιτικής».

Ο κ. Τσιπρας υποδεχόμενος τον κ. Κουβέλη στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Τουρκία, που, όπως είπε, είναι ανησυχητικές και πρέπει να τις παρακολουθούμε πολύ στενά. Αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες αρνητικές εξελίξεις στην Ευρώπη, το Brexit, την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια. Σημείωσε δε οτι υπάρχουν και τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν στο εσωτερικό της χώρας. “Τη μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουμε αυτόν τον δύσκολο κάβο και να δημιουργήσουμε μία προοπτική οικονομικής ανάπτυξης που θα μοιραστεί δίκαια»,τόνισε ο πρωθυπουργό.  Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «διαχειριζόμαστε την κρίση με καλύτερους όρους» και πρόσθεσε πως «Με αυτήν την έννοια, ανοίγουμε και τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, τη συνταγματική μεταρρύθμιση, και πιστεύω ότι θα πρέπει ο καθένας να τοποθετηθεί με βάση το αξιακό του πρόσημο σε όλες αυτές τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες», επεσήμανε.