Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Κουρουμπλής: Η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο



Είναι τίμιο, καθαρό και σοβαρό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν παίζει με τον εκλογικό νόμο. Ξέρετε καλά ότι αυτοί που κυβέρνησαν και ιδιαίτερα η ΝΔ έφερναν τους εκλογικούς νόμους την τελευταία στιγμή για να ρυθμίσουν την εξέλιξη των πραγμάτων, όμως η σημερινή κυβέρνηση φέρνει τον εκλογικό νόμο τρία χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας της", ανέφερε μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για "σκουριασμένες σκέψεις" και είπε ότι ο πολιτικός της λόγος διακατέχεται από μεγάλη υποκρισία.

"Η Νέα Δημοκρατία, κυβέρνησε για πολλά χρόνια και αντί να αξιοποιήσει το χρόνο προκειμένου να αντιληφθεί γιατί ο λαός την έστειλε στην αντιπολίτευση, και να βρει νέα επιχειρήματα και σκέψεις μόλις ανέλαβε ο νέος αρχηγός ζήτησε εκλογές. Μπορεί να είναι έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά ως πρώτο δείγμα λέει ότι θα καταργήσει αυτόν τον εκλογικό νόμο και θα επαναφέρει τον προηγούμενο εκτρωματικό με τον οποίο υπήρχαν νομοί όπου το πρώτο κόμμα έβγαζε τέσσερις βουλευτές και τα άλλα κόμματα ούτε έναν", ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Κουρουμπλή σε "μαρτύριο" των βουλευτών.

"Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο και όχι με προσωπείο", ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε.

"Ποιος είναι ο ρόλος των βουλευτών ποιος σας ρωτάει, ποιος σας ρωτούσε ποτέ; Ο βουλευτής ζει το μαρτύριο να κουβαλάει το σταυρό των επικρίσεων, ενώ κανείς δεν τον έχει ρωτήσει για τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Χρειάζεται να αλλάξει το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσουν νέοι θεσμοί όπου ο βουλευτής θα έχει ρόλο. Αυτό μπορεί να γίνει με την απλή αναλογική και τα πράγματα θα λειτουργήσουν διαφορετικά" τόνισε.

Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι, συμφωνεί με την πρόταση που είχε κάνει νωρίτερα ο Κώστας Σκανδαλίδης, να συσταθεί διακομματική επιτροπή για να συζητήσει όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πολιτικό σύστημα.

"Το γιατί ένα 40% του λαού έχει γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει όλους" είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος τέλος στα κόμματα της "ευρύτερης αντιπολίτευσης", ζήτησε "να βοηθήσουν για να βρεθούν οι κοινοί τόποι, να μην κλείσουν αυτό το δρόμο" και πρόσθεσε.

"Οι στιγμές είναι ιστορικές. Επιτέλους ύστερα από χρόνια υπάρχει μια πρόταση που μπορεί να δημιουργήσει τους όρους για μεγαλύτερη διαφάνεια, να αποκατασταθεί η λαϊκή κυριαρχία και να εμπεδωθεί η αντιπροσωπευτικότητα της ψήφου".

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, στην αρμόδια επιτροπή, θα συνεχισθεί την Τρίτη.