Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κοτζιάς: Ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μετά από θετική συμφωνία



Μήνυμα στην πΓΔΜ έστειλε ο Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε  ότι η Ελλάδα κατέστησε σαφές ότι για να λάβει η γειτονική χώρα πρόσκληση για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα πρέπει πρώτα να υλοποιήσει την απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008 αλλά και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά ότι «πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes» αλλά και να υπάρξει μια συνολική θετική συμφωνία πριν λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος η Ρωσία, τα προβλήματα ασφάλειας νότια της Ευρώπης, το θέμα του Αφγανιστάν και τα δυτικά Βαλκάνια. «Είχα, επίσης, μια σειρά συναντήσεων με την υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας» είπε ο κ. Κοτζιάς.

Σημειώνεται ότι το τετ-α-τετ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι το πρώτο που πραγματοποιείται μετά από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Όσον αφορά στη Ρωσία, έγινε μία συζήτηση, όπου από πλευράς μου υπογράμμισα ότι αυτές οι κριτικές παρατηρήσεις που γίνονται μέσα στο Συμβούλιο, είναι καλό να λέγονται και απ’ ευθείας με τη Ρωσία και να μην υπάρχει διγλωσσία. Όσον αφορά, δε, την κρίση του Νότου, έκανα μια σειρά από προτάσεις, όπως είναι η συνεργασία με την Αφρικανική Ένωση και άλλους περιφερειακούς οργανισμούς» δήλωσε επίσης, ο κ. Κοτζιάς.