Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 -

Κώστας Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο τουΓια το ΠΑΣΟΚ, τις προμήθειες στα εξοπλιστικά, τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό που δεν έγιναν και τα… λάθη του μίλησε ο Κώστας Σημίτης, με αφορμή το καινούριο του βιβλίο («Δρόμοι Ζωής»).

Σε συνέντευξή του στην «Athens Voice» ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε:

Για Τους «58»
(Δεν μπόρεσε να επιτύχει την ενιαία κινητοποίηση των όσων πρόσκεινταν σ’ αυτήν).

Για την κατηγορία ότι το «πελατειακό κράτος» είναι εφεύρεση του ΠΑΣΟΚ
(Το πελατειακό σύστημα όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας οποιοδήποτε βίβλο ιστορίας, δημιουργήθηκε πριν 150 χρόνια. Το «συντηρητικό βαθύ» αφορά βέβαια και το ΠΑΣΟΚ, είναι όμως και αποτέλεσμα της υστέρησης που προκάλεσαν μετά την πτώση Ελ. Βενιζέλου το 1932, 50 χρόνια μαχητικού συντηρητισμού).

Για το ΠΑΣΟΚ
(Ποτέ δεν έπαψα να αισθάνομαι ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ όμως ότι το συγκεκριμένο σχήμα ολοκλήρωσε τον κύκλο του και θα έπρεπε να αναγεννηθεί πρωτοστατώντας στη διαμόρφωση ενός ευρύτερου κινήματος της κεντροαριστεράς).

Ποια είναι η πιο διασκεδαστική θεωρία συνωμοσίας γι’ αυτόν
(Αν δεν ήταν τόσο έντονα ρατσιστικό, ότι είμαι Εβραίος! Ήθελε φαντασία η διάχυση αυτής της πλαστής πληροφορίας από τον ακροδεξιό Τύπο).

Τα «λάθη του»
(Κατάλαβα εκ των υστέρων, ότι τα «αντισταθμιστικά» στις προμήθειες όπλων ήταν ένας μηχανισμός προσπορισμού πλούτου. Πίστευα τότε ότι πρέπει να συστρατεύσω όλα τα στελέχη, μπορούσα να αρνηθώ να συνεργαστώ με τους συνεργάτες του Αντρέα;).

Για τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση που δεν προχώρησε
(Δεν λύθηκε το ασφαλιστικό, δεν το έλυσαν όμως ούτε οι επόμενες κυβερνήσεις κι ας πέρασαν από τότε 15 χρόνια περίπου. Τότε η κυβέρνηση μου σταμάτησε την προσπάθεια για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: Την περίοδο εκείνη ετοιμαζόταν η εισαγωγή του ευρώ, οι Ολυμπιακοί αγώνες. Γενικές απεργίες, αντιδράσεις, συνεχείς κινητοποιήσεις θα καθυστερούσαν την εισαγωγή του ευρώ, θα ματαίωναν ίσως τη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων. Γι’ αυτό προτίμησα να προχωρήσουμε σε μια πιο περιορισμένη μεταρρύθμιση)

Για το αν η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν προβληματική
(Αυτό ήταν ανόητο επιχείρημα. Η ιστορία δεν σε ρωτά πότε είσαι έτοιμος, ούτε σου λέει «περιμένω απ’ έξω για να ετοιμαστείς». Αν δεν συμμετείχαμε τότε που δόθηκε η ευκαιρία θα περιθωριοποιούμαστε πολιτικά. Κι αν τότε δεν είμαστε έτοιμοι, πότε θα ήταν καλύτερα, μετά το 2004; Με τις κυβερνήσεις που αύξησαν τα ελλείμματα και δανείστηκαν αλόγιστα;).

Για την κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ
Δυστυχώς επιζούν πολλές από τις αιτίες της κακοδαιμονίας μας. Δεν μειώθηκαν οι στρατιωτικές δαπάνες. Διορίζονται στη διοίκηση τα πρόσωπα της αρεσκείας του κυβερνητικού κόμματος. Ενισχύθηκαν ο εθνικολαϊκισμός και η βίαια καταγγελία. Όλοι όσοι δεν συμφωνούν είναι εν δυνάμει αντίπαλοι).

Για τις ζυμώσεις στην κεντροαριστερά
(πρέπει να διαμορφωθεί μια ηγετική ομάδα απ’ ότι καλύτερο διαθέτει ο χώρος της κεντροαριστεράς. Οι συνθήκες είναι τόσο κρίσιμες που πρέπει όλοι να ξεχάσουμε εγωισμούς και πρωτοκαθεδρίες).