Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κοψοχρονιάς πουλάνε τις βίλες τους οι πλούσιοι



Εκατοντάδες πωλητήρια έχουν «ξεφυτρώσει» στα ακριβά προάστια και παρά τις χαµηλές -σε σχέση µε το παρελθόν- τιµές, πολλά ακίνητα έχουν µείνει στα αζήτητα. 

∆ραµατική η πτώση των τιµών σε µονοκατοικίες στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής, λόγω οικονοµικών δυσκολιών και βαριάς φορολογίας.

 

Τα περισσότερα µεσιτικά γραφεία έχουν γεµίσει τα χαρτοφυλάκιά τους µε ακίνητα άνω των 180 τετρ. µ. Πολυτελή ακίνητα, χτισµένα γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, κόστισαν µια περιουσία και σήµερα δίνονται σε ιδιαίτερα µειωµένες τιµές. Η έξαρση της οικοδοµικής δραστηριότητας των προηγούµενων χρόνων «σκάει» τώρα για τα καλά, µε αποτέλεσµα πανέµορφα και πανάκριβα σπίτια 15ετίας να πωλούνται στην κυριολεξία κάτω από το κόστος κατασκευής, χωρίς να υπολογίζεται καν το κόστος της γης!

Το µεγαλύτερο ποσοστό των ιδιοκτητών είναι επιχειρηµατίες, ανώτατα στελέχη εταιρειών καθώς και χρηµατιστές της «χρυσής εποχής». Αξιοσηµείωτο είναι, επίσης, ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι εν δυνάµει πωλητές, την ώρα που οι εν δυνάµει αγοραστές είναι είδος προς... εξαφάνιση, κάτι που οφείλεται στην υπέρµετρη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, στη συρρίκνωση των εισοδηµάτων των νοικοκυριών, στην ανυπαρξία στεγαστικής πίστης από τις τράπεζες, στην υψηλή ανεργία και την κακή ψυχολογία