Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022 -
Μερική συννεφιά

6 °C

Σήμερα, 19. Ιανουαρίου 2022

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Εννέα εμπλοκές πάνω από το ΑιγαίοΚλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα, η οποία προχώρησε σήμερα σε μαζικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, παραβάσεις του FIR Αθηνών αλλά και σε υπέρπτηση πάνω από το νησί της Ρω.

Αποτέλεσμα της στρατιωτικής δράσης που ανέπτυξε πάνω από το Αρχιπέλαγος, ήταν να σημειωθούν εννέα εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν.

Συνολικά, πάνω από το Αιγαίο πέταξαν σήμερα Τρίτη, 24 τουρκικά αεροσκάφη, (18 F- 16, 4 F-4, 1 CN-235 και 1 μη επανδρωμένο UAV)

Όπως αναφέρθηκε από το ΓΕΕΘΑ, οκτώ τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Τα τουρκικά αερσκάφη προέβησαν σε 15παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 16 παραβάσεις του FIR Αθηνών στο Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο .

Μια εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησε ένα τουρκικό F-16 στις 15:16 άνωθεν ν. Ρω, στα 5.400 πόδια.

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.