Παρασκευή 12 Απριλίου 2024 -

ΚΚΕ: Να σταματήσει το έγκλημα κατά της ζωής των εργαζομένων"Μια ακόμη συμβασιούχος - νεαρή εργάτρια καθαριότητας στον δήμο Πύργου, προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς, που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και στους δήμους, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων υγιεινής κι ασφάλειας.

Μόνο το τελευταίο δίμηνο μετράμε ήδη 7 νεκρούς εργάτες και εργάτριες στους δήμους της χώρας. Ο αριθμός είναι μεγάλος για να είναι συμπτωματικό", αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

 "Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό - ειδικά στο χώρο της καθαριότητας - των ευκαιριακών ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που πάνε κι έρχονται, της επιβολής της 24ωρης λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, που έχει κάνει καθεστώς τη νυχτερινή εργασία, την εντατικοποίηση, τη λογική της εργολαβίας", σημειώνει το ΚΚΕ προσθέτοντας πως (ο τραγικός αυτός απολογισμός) "είναι το τίμημα της γυναικείας απασχόλησης πίσω από τα απορριμματοφόρα, μια επώδυνη κι επικίνδυνη δουλειά για το γυναικείο οργανισμό, που το αστικό κράτος και η ΕΕ το προβάλλουν τάχα ως κατάκτηση στο όνομα της «ισότητας των γυναικών»".

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι "συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα "είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει «ως κόστος» τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις ημέρες και ώρες ανάπαυσης, με τον εκβιασμό «εσύ έχεις δουλειά - πρέπει να σηκωθούν οι κάδοι»" καθώς και "όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το κατακρεουργημένο και δυσεύρετο σήμερα μεροκάματο, που οδηγεί τους εργαζόμενους στο κυνήγι της βραδινής βάρδιας και των υπερωριών, παραβλέποντας ανθρώπινα όρια και αντοχές, όρους και μέτρα ασφάλειας".

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές "να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους και να μην «πετάνε το μπαλάκι» αλλού ούτε να κρύβονται πίσω από δήθεν ανθρώπινα λάθη. Να σταματήσουν τώρα το επαναλαμβανόμενο έγκλημα και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων".

Τέλος, καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους "να περιφρουρήσουν με την οργάνωση της πάλης τους τα δικαιώματά τους σε ζωή και μεροκάματο. Να απαιτήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων".