Σάββατο 28 Μαΐου 2022 -

ΚΚΕ: Κόλαφος για τα λαϊκά συμφέροντα η απόφαση του EurogroupΤην απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος σχολιάζει σε ανακοίνωση του το ΚΚΕ, αναφέροντας τις επιπτώσεις στην καθημερινότητα των των πολιτών. «Η απόφαση του Eurogroup είναι πραγματικός κόλαφος για τα λαϊκά συμφέροντα, την ίδια στιγμή που οι μόνοι πραγματικά ωφελημένοι από τα μέτρα για το χρέος θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες.

Τα πανηγύρια και η κυβερνητική εξαπάτηση δεν πείθουν πλέον κανέναν. Αδιάψευστος κριτής των συμφωνιών της κυβέρνησης είναι η καθημερινή πραγματικότητα που ζει ο λαός μας και τα αδιέξοδα που συνεχώς μεγαλώνουν», αναφέρει σχετικά με τις εξελίξεις στο χθεσινό Eurogroup.

Και προσθέτει: «Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, οι παρεμβάσεις για το χρέος, που φτάνουν στο «σωτήριο έτος» 2060, θα συνοδευτούν όχι μόνο με απαρέγκλιτη τήρηση του τρέχοντος μνημονίου, όπως οι νέες ανατροπές στα εργασιακά, αλλά και με νέα -πέραν του 2018- δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή με λιτότητα διαρκείας, ματωμένα πλεονάσματα και νέες ρυθμίσεις σε βάρος μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί σταθμό για την αναμενόμενη καπιταλιστική ανάκαμψη, αφού απελευθερώνει πόρους για τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Αυτό όμως που κρύβει προκλητικά είναι ότι η όποια ανάκαμψη δεν θα αναπληρώσει τις τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, ούτε θα ανακόψει την πορεία επιδείνωσης της ζωής του λαού. Θα είναι αβέβαιη, αφού οι εξελίξεις στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή καπιταλιστική οικονομία είναι δυσοίωνες.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παίρνει προς το παρόν ψήφο εμπιστοσύνης από το κεφάλαιο, τους εταίρους της σε ΕΕ, ΔΝΤ, ΗΠΑ, γιατί αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύεται ικανή να «εκτελεί αποστολές» όχι μόνο σε βάρος των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και σε σχέση με τις επικίνδυνες γεωπολιτικές εξελίξεις και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτές. Αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης, από το κεφάλαιο, αναζητούν να πάρουν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, γι’ αυτό και εγκαλούν την κυβέρνηση για ολιγωρία, συμφωνώντας όμως στην ουσία της αντιλαϊκής στρατηγικής.

Καμιά αναμονή δεν πρέπει να υπάρχει. Ο λαός τώρα χρειάζεται να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, για την ανάκτηση των απωλειών του και για ριζικές ανατροπές στην οικονομία και την εξουσία. Η επιτυχία της πανελλαδικής – πανεργατικής απεργίας στις 8 Δεκέμβρη είναι ένας μεγάλος σταθμός σε αυτή την προσπάθεια».

Η Ένωση Κεντρώων από την πλευρά της τονίζει ότι «κάποιοι πανηγυρίζουν ενώ όλα είναι στον αέρα». Συγκεριμένα σε ανακοίνωση της αναφέρει:«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επίτευξη συμφωνίας, η οποία όμως, αφήνει σε εκκρεμότητα την υπόθεση του χρέους, την υπόθεση των πλεονασμάτων και των επενδύσεων.

Εν ολίγοις, πανηγυρίζουν κάποιοι, ενώ όλα είναι στον αέρα, η κρίση συνεχίζεται, η ανεργία αυξάνει και πολλοί των ευρωπαίων δημοσιογράφων μιλούν ακόμη για Grexit.

Δεν είμαστε μεμψίμοιροι, αλλά συμφωνία δεν υπήρξε, η αγωνία συνεχίζεται και η Ελλάδα είναι στο στόχαστρο όλων των χρηματαγορών και των επενδυτικών οίκων. Νομίζουμε, η κυβέρνηση έχει λίγη ζωή και όσο κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, τόσο υπό χειρότερες συνθήκες θα καταρρεύσει».