Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 -

Το ΚΚΕ για τον Ομπάμα: Τέτοιες επισκέψεις εγκυμονούν μόνο κινδύνους για τους λαούς«Το πραγματικό περιεχόμενο της επίσκεψης Ομπάμα βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τους προκλητικούς και διθυραμβικούς τόνους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την προσπάθεια εξωραϊσμού της πολιτικής των ΗΠΑ και κυρίως με την επιδίωξη να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι θα προκύψουν, απ' αυτήν την επίσκεψη, οφέλη για τον ίδιο», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ για την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Ο ίδιος ο Ομπάμα έθεσε στις δηλώσεις του, ως προτεραιότητα των ΗΠΑ, τα ζητήματα γεωστρατηγικής, δίνοντας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια στην περιοχή, για τις υπέρογκες ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, αλλά και για τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «χαρακτηριστική ήταν, επίσης, η σιωπή του Προέδρου των ΗΠΑ, όταν τέθηκε το ζήτημα των τουρκικών αμφισβητήσεων σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ. Ειδικά γι' αυτά τα ζητήματα, αλλά και για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να πουν στον ελληνικό λαό, τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο».

«Όσο για το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία, επιβεβαιώθηκε ότι η όποια διευθέτηση, που πιθανά να προκύψει ως συμβιβασμός ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ, θα συνοδευτεί με πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων και πιθανά με ένα νέο μνημόνιο. Και φυσικά δεν θα αφορά τη βελτίωση της ζωής του λαού, αλλά τη δυνατότητα επιδότησης των επιχειρηματικών ομίλων και των επενδύσεων του κεφαλαίου», τονίζεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

«Ο ελληνικός λαός, όπως απέδειξε και με τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις, παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις και την προσπάθεια να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, δεν έχει καμιά προσδοκία από τέτοιες επισκέψεις, που το μόνο που εγκυμονούν είναι νέους κινδύνους για τον ίδιο και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής», υπογραμμίζει το ΚΚΕ και καταλήγει: «Η, δε, εικόνα του υπουργικού συμβουλίου, της πρώτης φοράς "αριστερής" κυβέρνησης, να χειροκροτά -μαζί με τους Γλύξμπουργκ- τους ύμνους Ομπάμα για τη συμβολή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη "δημοκρατία", παραμονή του εορτασμού του Πολυτεχνείου, είναι η επιβεβαίωση ότι η κατρακύλα δεν έχει πάτο».