Κυριακή 14 Αυγούστου 2022 -

ΚΚΕ: Επικίνδυνες οι κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής«Οι κατευθύνσεις της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, που φέρουν και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, αφού χειροτερεύουν την - ήδη απελπιστική - κατάσταση των προσφύγων και επιταχύνουν τον εγκλωβισμό τους στην Ελλάδα. Προϊδεάζουν για τις αρνητικές, τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο στις 17 Μάρτη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

1) Με τη ρητή διαπίστωση ότι «οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει», επιβραβεύεται η απαράδεκτη πολιτική σφραγίσματος των βόρειων συνόρων κι εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, που γίνεται πλέον επίσημη πολιτική της ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις παραπλανητικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού περί δήθεν απομόνωσης των χωρών που κλείνουν τα σύνορα. Τη διαχείριση του εγκλωβισμού εξυπηρετούν και τα κονδύλια που θα δοθούν στην Ελλάδα.

2) Η απόφαση για άνοιγμα όλων των «παγωμένων» κεφαλαίων σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, για κατάργηση της βίζας, για κονδύλια επιπλέον των 3 δισ. κλπ, αλλά και η αναφορά σε «κοινή προσπάθεια Τουρκίας-ΕΕ για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Συρία» συνιστούν προκλητική εύνοια απέναντι στην τουρκική άρχουσα τάξη κι εγκυμονούν ακόμη περισσότερους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στη Συρία. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η στήριξη της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

3) Παραβιάζεται ευθέως η Συνθήκη της Γενεύης και η διεθνής προστασία των προσφύγων με την πρόβλεψη για Σύρους, που θα γίνονται εκ νέου δεκτοί στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, αφού ανοίγει ο δρόμος έτσι ώστε, μαζί με τους πρόσφυγες άλλων χωρών, που αυθαίρετα θεωρούνται παράτυποι μετανάστες, όπως οι Αφγανοί, πλέον κι οι Σύροι ουσιαστικά να μην αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες στο σύνολό τους. Δρομολογείται η εφαρμογή επιλεκτικών κριτηρίων αναγνώρισης της προσφυγικής ιδιότητας, που εφαρμόζουν ήδη η ΠΓΔΜ, οι χώρες των Δυτ. Βαλκανίων και χώρες της ΕΕ, δηλαδή ανάλογα με την περιοχή προέλευσης του κάθε Σύρου πρόσφυγα.

4) Η Κοινή Δήλωση χαρακτηρίζεται από την ένταση της καταστολής, της επιστράτευσης και αναβάθμισης όλων των κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ (Frontex, Europol) που στρέφονται κατά των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και λαϊκών ελευθεριών.

«Η κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός, που για άλλη μια φορά στήριξε την απόφαση και την χαρακτήρισε ως "ένα βήμα μπροστά", ενώ χαρακτήρισε "δελεαστικές" τις προτάσεις της Τουρκίας, ξεπέρασαν κάθε όριο εξαπάτησης και παραπλάνησης του λαού», καταλήγει το ΚΚΕ.