Τετάρτη 01 Δεκεμβρίου 2021 -
Ξάστερος ουρανός

5 °C

Σήμερα, 1. Δεκεμβρίου 2021

ΚΕΕΛΠΝΟ: Υποχωρεί η εποχική γρίπηΣυνεχίζει να υποχωρεί το κύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας. Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), την εβδομάδα που προηγήθηκε μέχρι και την Κυριακή 25 Μαρτίου αναφέρθηκαν δύο νέα θανατηφόρα κρούσματα γρίπης καθώς και δύο περιστατικά σοβαρής μορφής της γρίπης με επιπλοκές που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συνολικά, από την αρχή της περιόδου της γρίπης, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβριο, έχουν καταγραφεί 95 περιστατικά γρίπης και 28 θάνατοι. Από τα 95 περιστατικά γρίπης νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ τα 91. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει ότι οι 24 αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και οι τέσσερις σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε θαλάμους. Από τους 28 ασθενείς που κατέληξαν μόλις οι τρεις είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ οι 26 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εποχική γρίπη για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός ως μέσο προφύλαξης.

Σε ό,τι αφορά τα 95 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα 61 αφορούσαν σε άνδρες και τα 34 σε γυναίκες.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΚΕΕΛΠΝΟ, η περίοδος δραστηριότητας του ιού της εποχικής γρίπης χαρακτηρίζεται την τρέχουσα εβδομάδα από πτωτική τάση ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τα μέσα Μαΐου.

Πάντως, η εικόνα που διαμορφώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι σημαντικά ηπιότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο της γρίπης. Την περίοδο Οκτώβριος 2016 - Μάιος 2017 ο συνολικός αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων με νοσηλεία σε ΜΕΘ ήταν 291 και των θανάτων 108.