Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021 -
Συννεφιά

13 °C

Σήμερα, 24. Ιανουαρίου 2021

ΚΕΕΛΠΝΟ: 45 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο γλέντι στη ΒοιωτίαΣτους παθογόνους μικροοργανισμούς σαλμονέλλα και σιγκέλλα που «κρύβονται» σε τρόφιμα και προκαλούν βαριές δηλητηριάσεις επικεντρώνεται ο εργαστηριακός και επιδημιολογικός έλεγχος των  υγειονομικών αρχών  για τη θανατηφόρα γαστρεντερίτιδα που έπληξε δεκάδες άτομα στη Βοιωτία το περασμένο Σάββατο, στο πλαίσιο δεξίωσης μετά από βάπτιση παιδιού. 

Ήδη στην περιοχή Άσπρα Σπίτια βρίσκεται κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ για την περαιτέρω διερεύνηση του πρωτοφανούς αυτού θέματος για τη δημόσια υγεία.
 
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 45 κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Χρειάστηκαν νοσηλεία  25 άτομα εκ των οποίων οι 9 παραμένουν ακόμη στο νοσοκομείο Λαμίας και στην Αττική.

Παράλληλα, το Κέντρο διερευνά  τα ακριβή αίτια θανάτου ενός 57χρονου μετά τη νοσηλεία του εξαιτίας βαριάς γαστρεντερίτιδας.
 
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε στις 19/6/16 για συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που σημειώθηκε στις 18/6 σε εστιατόριο της περιοχής Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Το Γραφείο Τροφιμογενών Νοσημάτων σε συνεννόηση με τις τοπικές αρχές δημόσιας υγείας, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Σαλμονελλών-Σιγκελλών πραγματοποιεί την εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση της επιδημίας.
 
Μάλιστα, με αφορμή την επιδημία γαστρεντερίτιδας που καταγράφηκε και εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται κατά την επόμενη χρονική περίοδο,  το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει την ανάγκη τήρησης των κανόνων υγιεινής στο χειρισμό και στη μεταφορά των τροφίμων.