Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 -

Καύσιμα: Καίνε οι τιμές της βενζίνης – Αύξηση πάνω από 12%Μετά την πτώση από το υψηλό ρεκόρ τους λίγο πάνω από 5 δολάρια ανά γαλόνι τον Ιούνιο του 2022, οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται ξανά – και λίγο πριν από την καλοκαιρινή περίοδο, σύμφωνα με το fortune. 

Η εθνική μέση τιμή ενός γαλονιού βενζίνης έχει αυξηθεί περισσότερο από 12% από την αρχή του έτους στα 3,50 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Οκτώβριο. Και η Rebecca Babin, ανώτερος έμπορος ενέργειας στη CIBC Private Wealth, προειδοποίησε την Τρίτη ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν περισσότερες αυξήσεις τιμών στο μέλλον.

Καύσιμα: Καίνε οι τιμές της βενζίνης – Αύξηση πάνω από 12%

Οδεύουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης, οπότε νομίζω ότι [οι αυξήσεις των τιμών] θα συνεχιστούν», δήλωσε στο Fortune. «Θα είναι μια τρελή άνοδος όπως η βενζίνη των 5 δολαρίων για την οποία μιλούσαμε όχι το περασμένο καλοκαίρι, αλλά το προηγούμενο καλοκαίρι; Δεν νομίζω. Αλλά νομίζω ότι θα πάμε ψηλότερα».

Ο Patrick De Haan, επικεφαλής ανάλυσης πετρελαίου στο Gas Buddy, επανέλαβε αυτά τα σχόλια σε μια ανάρτηση στο X.com το πρωί της Τρίτης. «Με τις τιμές του πετρελαίου επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, πιθανότατα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται», έγραψε. “Προς το παρόν, υπάρχουν αρκετά που έρχονται στα σκαριά για να φτάσουμε στα ~ $ 3.60 / gal.”

Τσιμπάει το πετρέλαιο, παίρνουν φωτιά οι αντλίες

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι κυρίως χαρακτηριστικό της αύξησης των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως. Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τις περικοπές παραγωγής αργού κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από τον ΟΠΕΚ+, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν υπό έλεγχο μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, έχουν εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών εν μέσω ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου, τα οποία έχουν κλείσει το 1% της παγκόσμιας ικανότητας διύλισης αργού – και την πρόσφατη αναβάθμιση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας στις προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης αργού.

Πολλές οι μεταβλητές

Η χειμερινή περίοδος είναι επίσης συνήθως η περίοδος συντήρησης για τα διυλιστήρια αργού και αυτό σημαίνει μειωμένη παραγωγή βενζίνης, η οποία μπορεί να αυξήσει τις τιμές. Τα καλά νέα είναι ότι ο De Haan δήλωσε ότι έχει δει «θετικά στοιχεία ότι η παραγωγή διύλισης αρχίζει να αυξάνεται», ένα σημάδι ότι η περίοδος συντήρησης πλησιάζει στο τέλος της. «Προς το παρόν, οι τιμές του φυσικού αερίου πιθανότατα θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, αλλά ο πυρετός μπορεί να σπάσει σύντομα», έγραψε.

Ωστόσο, ο Babin της CIBC προειδοποίησε ότι υπάρχουν ορισμένα πιθανά ζητήματα στον ορίζοντα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιστροφή της μεταβλητότητας για τις τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης, από τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη έως την προθυμία του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή αργού σε μια στιγμή.

«Υπάρχουν πολλές μεταβλητές στο παιχνίδι αυτή τη στιγμή. Και θα ήθελα να προειδοποιήσω να μην εφησυχάσουμε υπερβολικά και να σκεφτούμε ότι έχουμε επιστρέψει σε αυτό το φυσιολογικό περιβάλλον», είπε. «Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορούν να συμβούν στις άκρες εδώ που θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά την εικόνα αρκετά γρήγορα».