Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Καθοριστικό το επόμενο Eurogroup στις 24 Μαίου - Έρχεται προς ψήφιση το πολυνομοσχέδιο "σκούπα"



Με πολλές υποσχέσεις για το χρέος και με την πεποίθιση πως θα υπάρξει μια οριστική συμφωνία πακέτο για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 24 Μαίου για το πλέον καθοριστικό Eurogroup που θα βυθίσει τη χώρα στην δίχως επιστροφή περιδίνηση στα μνημόνια.

 

Στις 21-22 Μαίου, οι βουλευτές της συγκυβέρνησης θα κληθούν να ψηφίσουν και να επικυρώσουν το περίφημο πολυνομοσχέδιο "σκούπα", που περιλαμβάνει το φορολογικό με ο,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο έμμεσων φόρων, τις αποκρατικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια που θα πουληθούν σχεδόν στο σύνολο τους στα διεθνή κοράκια των funds και φυσικά τον περίφημο δημοσιονομικό  κόφτη, που θα πετσοκόβει μισθούς, συντάξεις, δημόσιες δαπάνες και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, αν δεν επιτυγχάνονται κάθεα φορά τα προαπαιτούμενα νούμερα από τον εκάστοτε υπουργό, βυθίζοντας τη χώρα στην "κρεατομηχανή του κιμά".

Το ταξίδι - αστραπή  του Νίκου Παππά στην Ουάσινγκτον δεν απέφερε τα αναμενόμενα, αφού ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών Τζάκ Λιού επανέλαβε για άλλη μια φορά την "κασσέτα" που λέει πως το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί και πως πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τίποτα το σπουδαίο δηλαδή σε επίπεδο ανακοίνωσεων, παρά μόνο μια "χλιαρή" στήριξη για τους τύπους.

Το ΔΝΤ επιμένει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αλλά ζητά επιπλέον εγγυήσεις (δηλαδή κι άλλα σκληρά μέτρα) από το Μαξίμου, ενώ οι Ευρωπαίοι  (δηλαδή το Βερολίνο) δεν θέλουν ούτε να ακούν για μειώσεις χρέους, εκτός από κάτι "αναλαμπές" που παθαίνει τώρα τελευταία ο επικεφαλής του  Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, οοποίος θέλει να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση για... επιμήκυνση του χρέους. Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν προσυπογράφει τις σκέψεις του Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Σόιμπλε που μιλά πάντα τελευταίος, θέλει να ανοίξει μια τέτοια κουβέντα αν τελικά ανοίξει, από το 2018 και μετά.

Μέσα σε όλο αυτό το μπλέξιμο, που φανερώνει την τραγική αδυναμία της Ευρωζώνης να υποστηρίξει και "ξελασπώσει" ένα κράτος - μέλος της, εμφανίζεται ο κύριος Κλάους Ρένγκλινγκ, ο διευθυντής του ESM και προτείνει ο Ευρωπαικός μηχανισμός στήριξης να  αποπληρώσει όλα ταα χρέη της Ελλάδας πρός το ΔΝΤ, ή τουλάχιστον ένα σεβαστό μέρος των δανείων, κάτι στο οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει "ναι". Εδώ το τυράκι στη φάκα είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που προσφέρει ο ESM στην αποπληρωμή των δανείων και η φάκα φυσικά είναιο ίδιος ο μηχανισμός στήριξης, που θα υποθηκεύσει ολόκληρη τη χώρα και τα περιουσιακά στοιχεία της, χωρίς να μπορεί καμία κυβέρνηση να κινηθεί κάποια στιγμή νομικά, αφου΄το καταστατικό του ESM είναι πολύ "περίεργο". Μιλάμε για έναν αυτόνομο μηχανισμνό στήριξης (υποθήκευσης) κρατών- μελών της Ε.Ε , που δεν υπόκειται νομικά πουθενά! Δηλαδή με άλλα λόγια, κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα από τη διοίκηση του μηχανισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο. "Μετα την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται".

Ο μαραθώνιος επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες δεν φαίνεται να αποδίδει τις αναμενόμενες πολιτικές λύσεις, με τους τεχνοκράτες να επιμένουν να κρατούν τα κλειδιά του παιχνιδιού, καθιστ΄βντας τις ευρωπαικές κυβερνήσεις "διακοσμητικά στοιχεία". Άλλωστε όπως λέγεται, "η πραγματική εξουσία βρίσκεται πάντοτε πίσω από το θρόνο".