Πέμπτη 07 Ιουλίου 2022 -

Κατεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών ο Ντάισελμπλουμ: Μην περιμένετε κάποια «μεγάλη συμφωνία» για το χρέοςΔεν θα συναφθεί σήμερα κάποια «μεγάλη συμφωνία» για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την Ευρωζώνη.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε.

«Θα εργασθούμε πολύ σκληρά γι΄αυτό σήμερα», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιερ Γκραμένια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει σήμερα απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup.

Καθησυχαστικός για την Ιταλία

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Πρόερδρος του Eurogroup σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος.

Η πολιτική αστάθεια στην Ιταλία καθιστά δυσκολότερη τη ζωή για την Ιταλία και ολόκληρη την Ευρωζώνη, όμως δεν είναι η αρχή μιας νέας κρίσης στην Ευρωζώνη, δήλωσε.

«Δεν πιστεύω πως έιναι η αρχή μιας νέας κρίσης. Δεν υπάρχει αιτία για κάτι τέτοιο. Η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση ιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη. Όμως είναι μια νέα πραγματικότητα με βάση των οποία πρέπει να δουλέψουμε», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους προσερχόμενος για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Ιταλία είναι μια μεγάλη οικονομία, μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, έχει ισχυρούς θεσμούς. Βλέπει κανείς πως η αντίδραση των αγορών είναι μέχρι στιγμής μετριοπαθής», δήλωσε.

«Θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποια είναι τα επόμενα πολιτικά βήματα, τι θα κάνει η κυβέρνηση και τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος. Η ι9ταλική κατάσταση δεν άλλαξε οικονομικά, οι τράπεζες δεν είναι σήμερα διαφορετικές απ' ό,τι ήταν χθες», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ.