Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καταγγελία για εργατικό ατύχημα με έγκυο στο Μουσείο της Ακρόπολης



Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία πως μια έγκυος που εργαζόταν στο Μουσείο της Ακρόπολης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εσπευσμένα εξαιτίας εργατικού ατυχήματος αλλά η εργοδοσία δεν το έχει αναγνωρίσει. Το εργατικό ατύχημα έγινε τον περασμένο Απρίλιο.

Την καταγγελία έκανε με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του υπουργείου Πολιτισμού. Σύμφωνα με την καταγγελία, στις 25 Απριλίου, η έγκυος γυναίκα προσελήφθη ως φύλακας αρχαιοτήτων αλλά μετά από τρεις μέρες εργασίας και μετά από ορθοστασία και περπάτημα, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία. Εξαιτίας της σωματικής καταπόνησης, παρουσιάστηκαν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της και της δόθηκε αναρρωτική άδεια και οι γιατροί της συνέστησαν ακινησία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, επειδή δεν είχε συμπληρώσει 10 μέρες δουλειάς και τα αντίστοιχα ένσημα, δεν πληρώθηκε την αναρρωτική άδεια από τον εργοδότη ούτε και αποζημιώθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα, ενώ μέχρι σήμερα είναι καθηλωμένη στο κρεββάτι της, απλήρωτη κι έχει χάσει την ιδιότητα του ανέργου, καθώς τυπικά είναι εργαζόμενη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Δείτε την ανακοίνωση:

Εργατικό ατύχημα έλαβε χώρα τον Απρίλη στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ) με θύμα εγκυμονούσα εργαζόμενη. Η εργαζόμενη προσελήφθη ως Φύλακας Αρχαιοτήτων την 25η Απριλίου και στο πέρας της τρίτης μέρας εργασίας της, ύστερα από έντονη σωματική καταπόνηση (ορθοστασία, περπάτημα), οδηγήθηκε στο νοσοκομείο με αιμορραγία. Παρουσιάστηκαν έντονες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη της, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στο νοσοκομείο και να λάβει εξιτήριο με αναρρωτική άδεια και ιατρικές συστάσεις για ακινησία.

Λόγω του ότι δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει 10 ημέρες εργασίας και τα αντίστοιχα ένσημα, δεν πληρώθηκε την αναρρωτική της άδεια από τον εργοδότη ούτε και αποζημιώθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα. Μέχρι σήμερα παραμένει στο σπίτι κλινήρης, απλήρωτη, έχοντας χάσει και την ιδιότητα του ανέργου, καθώς τυπικά είναι εργαζόμενη στο ΝΜΑ. Η εργαζόμενη, έχοντας και τη στήριξη του Σωματείου, προχώρησε σε δήλωση εργατικού ατυχήματος στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διερεύνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από το συμβάν η εργαζόμενη είχε μια εξαιρετικά ήπια και φυσιολογική εγκυμοσύνη, ενώ έχαιρε άκρας υγείας.

Η εργοδοσία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμα το εργατικό ατύχημα, παρότι φέρει σοβαρές ευθύνες, καθώς δεν τοποθέτησε την εγκυμονούσα εργαζόμενη σε τμήμα και πόστο αντίστοιχο με την κατάστασή της, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία και όπως αποτελεί πρακτική του ΝΜΑ σε άλλες περιπτώσεις εγκυμονουσών εργαζομένων. Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τοποθέτησης των εποχικών εργαζομένων στα τμήματα του ΝΜΑ, η εγκυμονούσα αντιμετωπίστηκε με σκαιότητα και εμπάθεια από μία εκ των προϊσταμένων Τμημάτων. Την τρίτη ημέρα εργασίας της τοποθετήθηκε τελικά σε πόστο αντίστοιχο με την κατάστασή της, όμως δυστυχώς η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Πρέπει να τονιστεί προς την εργοδοσία ότι:

- Η ανάγκη εύρεσης εργασίας στον καιρό της κρίσης, της ανεργίας και της μνημονιακής βαρβαρότητας, δεν αποτελεί επιλογή για τον εργαζόμενο αλλά αναγκαιότητα για να μπορέσει να ζήσει.

- Η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια, αλλά κατάσταση που βιώνει μια γυναίκα. Κανένας νόμος ή κανονισμός δεν απαγορεύει το δικαίωμα στην εργασία στις εγκυμονούσες. Αντιθέτως, ο νόμος προβλέπει ο εργοδότης να μεριμνά ώστε να τοποθετεί την εγκυμονούσα σε θέση τέτοια που να μην την επιβαρύνει.

- Ουδείς προϊστάμενος δικαιούται να αμφισβητεί τις προθέσεις ή την εντιμότητα του νεοπροσλαμβανόμενου εργαζόμενου από την πρώτη κιόλας μέρα στην εργασία, πόσω μάλλον όταν ο εργαζόμενος έχει προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ.

Ζητάμε:

Η Διοίκηση του ΝΜΑ να δηλώσει το συμβάν ως εργατικό ατύχημα, ώστε να διευκολυνθεί η εγκυμοσύνη τής συναδέλφισσας και να αποζημιωθεί από το ασφαλιστικό ταμείο.
Από όλους τους φορείς και υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ.Α. να κάνουν όλες τις απαραίτητες και σύννομες ενέργειες για την προστασία της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.
Ισονομία στην εργασία και σεβασμό στους συμβασιούχους εργαζόμενους του ΥΠ.ΠΟΑ.
Αναμένουμε τις κινήσεις της Διοίκησης του ΝΜΑ και της Επιθεώρησης Εργασίας και θα σας κρατάμε ενήμερους για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Καλούμε τους συναδέλφους μας να παραμείνουν συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας και να μας καταγγέλλουν παρόμοια περιστατικά.