Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού: Εγκρίθηκαν 154.947 αιτήσεις



Τη φιλοξενία 154.947 παιδιών σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών και μάλιστα με πλήρη κάλυψη όλων των αιτήσεων που ήταν αυξημένες κατά 27.313 παιδιά σε σύγκριση με πέρυσι.

Για το σύνολο των παιδιών και για όλες τις κατηγορίες (βρέφη, νήπια, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ) που θα φιλοξενηθούν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς έχει εξασφαλιστεί κονδύλι που ανέρχεται σε 270 εκατ. ευρώ και θα δοθεί μέσω επιταγών (voucher) στις οικογένειές τους, στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» σχολικού έτους 2019-2020.

 

Έμπρακτη στήριξη

Τα αποτελέσματα της φετινής διαδικασίας επιλογής των δικαιούχων και χορήγησης voucher σε όλους όσοι πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να μη μείνουν παιδιά εκτός παιδικών σταθμών ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε σχετικά: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει έμπρακτα τα νέα ζευγάρια και τον θεσμό της οικογένειας. Εφέτος εξασφαλίστηκαν θέσεις στους παιδικούς σταθμούς της χώρας για 155.000 παιδιά, για όλα τα παιδιά που πληρούσαν τα κριτήρια και πιστεύω ότι του χρόνου, με μία ακόμα καλύτερη προετοιμασία, θα αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε δυσκολία για να έχουμε το πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης τόνισε τα εξής: «Σήμερα είναι μία ευχάριστη μέρα, καθώς 155.000 παιδιά θα λάβουν το ειδικό voucher μέσα από μία διαδικασία που εξελίχθηκε με άρτιο τρόπο δεδομένου και του χρόνου που είχαμε. Ο πυρήνας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η οικογένεια και η στήριξή της, γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε από τον Σεπτέμβρη με δομικές αλλαγές στο πρόγραμμα ώστε από του χρόνου να μη μείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών».

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε, επίσης, ότι «φέτος κάναμε το καλύτερο δυνατό ώστε να μπουν στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς όσα περισσότερα παιδιά γίνεται, κληρονομώντας μία κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστούμε άμεσα. Στόχος μας είναι, όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, να μη μείνει κανένα παιδί εκτός των παιδικών σταθμών την επόμενη χρονιά, γι’ αυτό ήδη εργαζόμαστε για την επόμενη μέρα».

 

ΣΕΠΕ

Εν τω μεταξύ πυρετωδώς προχωρά η προετοιμασία στο υπουργείο για το «νέο επιτελικό κράτος», που νομοθετεί άμεσα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις τομές που θα εφαρμοστούν είναι η πλήρης αποκομματικοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και η παράλληλη αναβάθμισή του, καθώς στο τιμόνι του ελεγκτικού οργάνου θα τοποθετηθούν δύο γενικοί διευθυντές, ένας με αρμοδιότητα σε θέματα εργατικής νομοθεσίας και ένας σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Η επιλογή τους θα γίνει έξω από πολιτικές επιλογές μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

 

Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ