Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καμιά αναβολή στην εκκίνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών



Τις τελευταίες τους ελπίδες φαίνεται να τις εναποθέτουν στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι σήμερα Δευτέρα θα αποφασίσουν για το μέλλον της αποχής τους, με το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της λύσης, καθώς έχουν λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την κυβέρνηση σε ότι αφορά την ομαλή διεξαγωγή των πλειστηριασμών.

Το κλιμάκιο των δανειστών από αύριο θα εγκατασταθεί στο Ηilton, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για εκ νέου αναβολή της διαδικασίας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η κατηγορία των δανειοληπτών που προχωρούν στην οικειοθελή παράδοση στις τράπεζες των ενυπόθηκων ακινήτων τους ώστε να αποφύγουν τόσο τη διαδικασία του πλειστηριασμού, όσο σημαντικό κούρεμα της συνολικής οφειλής τους. Η εθελοντική παράδοση ακινήτου αποτελεί ένα ακόμα μέσο για τις τράπεζες ώστε να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο των «κόκκινων» δανείων και μέσω αυτής της διαδικασίας έχουν στόχο μέχρι το τέλος του 2019 να ανακτήσουν ποσά κοντά στο 1 δις. ευρώ. Η... λύση αυτή αποτελεί διεθνή πρακτική και αφορά εξασφαλισμένα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, δεν αφορά ωστόσο ούτε δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν το δάνειο τους, ούτε κατόχους πολλών ακινήτων.

Στην εθελοντική παράδοση ακινήτου μπορούν να προσφύγουν οφειλέτες με ενυπόθηκα δάνεια σε ευρώ για τα οποία έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής.
Το «κίνητρο» για τους δανειολήπτες είναι στην πραγματικότητα η άγνωστη τιμή που θα «πιάσει» το ακίνητο στην πλειστηριασμό.

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη, ένας δανειολήπτης έχει στεγαστικό δάνειο 200.000 και η αξία του ακινήτου έχει υποχωρήσει στις 170.000 ευρώ. Αν εκπλειστηριαστεί στις 130.000 ευρώ, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από το δάνειο και ο δανειολήπτης θα χρωστάει στην τράπεζα 70.000 ευρώ. Αν επιλέξει την εθελοντική παράδοση, που αποτελεί συναινετική διαδικασία, συμφωνείται η αξία των δύο πλευρών στις 170.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό διαγράφεται.

Μια παραλλαγή αυτής της πρακτικής - χρησιμοποιήθηκε στην Ισπανία - είναι η παράδοση του ακινήτου, με τον δανειολήπτη να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ακίνητο (συνήθως αφορά κατοικία) έναντι ενοικίου.