Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κάμερες θα «συλλαμβάνουν» όσους οδηγούς μιλάνε στο κινητό



Το φαινόμενο της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση δεν είναι ελληνικό. Παγκοσμίως οι οδηγοί έχουν αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση εξάρτησης με τα κινητά τους τηλέφωνα, των οποίων η χρήση κατά την οδήγηση είναι άκρως επικίνδυνη, με τους ειδικούς να την παρομοιάζουν με την οδήγηση σε κατάσταση μέθης.

Έτσι η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας αποφάσισε να εγκαταστήσει ειδικές κάμερες που θα φωτογραφίζουν τους οδηγούς που κάνουν χρήση του κινητού τους.

Μάλιστα, σε μια δοκιμαστική περίοδο που κράτησε έξι μήνες, οι κάμερες «σκάναραν» πάνω από 8,5 εκατ. οχήματα και εντόπισαν περισσότερους από 100.000 οδηγούς που έκαναν χρήση του κινητού τους τηλεφώνου. Μάλιστα οι κάμερες «συνέλαβαν» και έναν ο οποίος χρησιμοποιούσε ταυτόχρονα ένα τηλέφωνο και το iPad.

Το σύστημα ανίχνευσης των παραβατών οδηγών αποτελείται από δύο κάμερες που η μια φωτογραφίζει «κάθετα» το αυτοκίνητο στο ύψος του παρμπρίζ έτσι ώστε να φαίνεται αν ο οδηγός κρατά κινητό τηλέφωνο και η άλλη φωτογραφίζει τον αριθμό του αυτοκινήτου για να «πιστοποιεί» τον παραβάτη.

Το πρόστιμο ορίζεται σε 344 δολάρια Αυστραλίας (περίπου € 212).

Να πούμε πως στην Αυστραλία οι οδηγοί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα μόνον μέσω Bluetooth. Ωστόσο, είναι παράνομο να αγγίζετε ένα τηλέφωνο ενώ οδηγείτε εκτός από το να το δώσετε σε έναν επιβάτη για να απαντήσει την κλήση. Η απαγόρευση ισχύει ακόμη και για τους οδηγούς που είναι ακινητοποιημένοι σε κόκκινα φώτα ή έχουν κολλήσει σε μποτιλιάρισμα.