Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Καιρός: Συναγερμός και για έντονα καιρικά φαινόμενα – Πού θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία



Συνεχίζεται με σφοδρότητα για μία ακόμη ημέρα το κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας καθώς σήμερα Πέμπτη, προβλέπονται έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές καταιγίδες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, για σήμερα στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα έως τις προμεσημβρινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, στα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως στη Λήμνο, στη Σαμοθράκη και τη Θάσο), στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) και έως το βράδυ στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), στην κεντρική και βόρεια Εύβοια και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στο νομό Φθιώτιδας).

Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Οι μέγιστες τιμές δε θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

 

Οι περιοχές που θα σαρώσει η κακοκαιρία

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Έως τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία ( κυρίως στους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας και στα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) και έως τις πρωινές ώρες στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Απο βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές κυρίως στα ηπειρωτικά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ στις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως στους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας) και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως στο νομό Φθιώτιδας) θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα στα νότια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Τα φαινόμενα στα βορειότερα τμήματα νωρίς το πρωί θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός μέχρι και την Κυριακή

Την Παρασκευή, στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το μεσημέρι-απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.

Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάννησα παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 29 με 31 και στη νησιωτική χώρα τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο, θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και την Κρήτη θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Από το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Την Κυριακή , γενικά αίθριος θα είναι ο  καιρός με λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά και την Κρήτη και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.