Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Κ. Γουργουλιάνης: Πιο μεταδοτικός ο «Κένταυρος» – Τι σημαίνει η έξαρση των επαναλοιμώξεων



Η εξάπλωση της υποπραραλλαγής «Κένταυρος» σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες. Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας, ανέφερε στο Newsbomb.gr ότι όταν η μεταδοτικότητά μιας μετάλλαξη είναι μεγάλη, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια. Αυτό το γεγονός μας κάνει «να μην ανησυχούμε, αν και δεν ξέρουμε πολλά για την μετάλλαξη «Κένταυρος»», επεσήμανε ο καθηγητής.

Επιπλέον σύμφωνα με τον ίδιο: «αυτά τα οποία γνωρίζουμε είναι ότι η υποπραραλλαγή με την ονομασία “Κένταυρος” εμφανίστηκε την 1η Μαΐου στην Ινδία και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει βρεθεί σε 8 – 9 χώρες. Αυτό σημαίνει ότι έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως στην Ινδία δεν υπήρξε εξάπλωση της Όμικρον 5 οπότε δεν υπήρξε και άλλη παραλλαγή εξίσου μεταδοτική».

 Και πρόσθεσε: «με την Όμικρον ο ιός έκανε μια στροφή αφού με τις μεταλλάξεις προσβάλλεται πλέον περισσότερο το ανώτερο αναπνευστικό με αποτέλεσμα να μην βλέπουμε πλέον τόσες πνευμονίες ενώ έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα.

Σε σχέση με την ανησυχία που προκαλούν οι επαναλοιμώξεις ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε: «οι επαναλοιμώξεις δεν μας ανησυχούν καθόλου γιατί πλέον η όλη κατάσταση θυμίζει ενδημικότητα. Ενώ στα νοσοκομεία έρχονται μόνο υπερήλικες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Δεν έχει παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα στα άτομα που νοσούν».

Τέλος αναφερόμενος στο αν θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού λόγω της αύξησης των κρουσμάτων ο καθηγητής Πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι αυτό που θα πρέπει να ισχύσει είναι η λήψη στοχευμένων μέτρων. «Για παράδειγμα οι ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να χρησιμοποιούν την μάσκα όπου απαιτείται», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Να σημειωθεί ότι όσον αφορά τον «Κένταυρο», το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) τον χαρακτήρισε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» στις 7 Ιουλίου, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική ή να σχετίζεται με πιο σοβαρή ασθένεια, αλλά τα στοιχεία είναι πενιχρά ή δεν έχουν ακόμη έχει αξιολογηθεί πλήρως.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί επίσης στενά τη νέα παραλλαγή, αν και ο επικεφαλής επιστήμονας του, δρ Soumya Swaminathan, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δείγματα για να εκτιμηθεί η σοβαρότητά της.

Εκτός από την προφανή ταχεία ανάπτυξή της και την ευρεία γεωγραφική εξάπλωσή της, οι ιολόγοι έχουν εκφράζουν ανησυχίες από τον τεράστιο αριθμό των επιπλέον μεταλλάξεων που περιέχει η BA.2.75 σε σχέση με την BA.2, από την οποία είναι πιθανό να έχει προέλθει.