Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Ισόβια στον «δράκο των ασανσέρ» για τη δολοφονία του 21χρονου φοιτητή



Είκοσι χρόνια μετά τη δολοφονία του 21χρονου Νικήτα Κορωνιού μπροστά στα μάτια της κοπέλας του, στον Λυκαβηττό, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον αποκαλούμενο «δράκο των ασανσέρ» και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη κατά πλειοψηφία (5-2) καθώς δύο μέλη είχαν την άποψη ότι ο 44χρονος έπρεπε να αθωωθεί λόγω αμφιβολιών. Επιπλέον, επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο, που στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για βιασμούς σε βάρος 28 γυναικών την περίοδο 1996-1997 και καταδικαστεί σε 179 χρόνια , ισόβια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

Την απόφαση άκουσαν ψύχραιμοι, τόσο οι συγγενείς του θύματος όσο και η σύζυγος του κατηγορούμενου η οποία τον στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια.

Ένα παλαμικό αποτύπωμα, που εντοπίστηκε πάνω στο αυτοκίνητο του θύματος και ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία πριν από μερικούς μήνες, ήταν αυτό που οδήγησε στο εδώλιο τον 44χρονο κατηγορούμενο για τη δολοφονία.

 

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως η οποία νωρίτερα ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Στο επίκεντρο της αγόρευσης της εισαγγελέως βρέθηκε το παλαμικό αποτύπωμα του 44χρονου κατηγορούμενου.

Η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε το αποτύπωμα «αδιαμφισβήτητο αποδεικτικό στοιχείο που αποδεικνύει πως ο κατηγορούμενος βρέθηκε στο σημείο». Μάλιστα, η εισαγγελέας υπογράμμισε το γεγονός ότι εντοπίστηκε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, δηλαδή ακριβώς στο σημείο που το θύμα δέχτηκε το μοιραίο χτύπημα από μαχαίρι. Επιπλέον, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι το αποτύπωμα βρέθηκε τυχαία στο αυτοκίνητο ενώ στάθμευε τη μηχανή του. «Ο κατηγορούμενος είναι με βεβαιότητα ο δράστης» είπε η εισαγγελέας και συμπλήρωσε πως το επίμαχο αποτύπωμα «είναι από άτομο με πλούσιο ποινικό παρελθόν».  «Ο κατηγορούμενος θα μπορούσε να είναι πιο ειλικρινής στην απολογία του απέναντι στο δικαστήριο και τη μνήμη του νεκρού» τόνισε.

 

Ο 44χρονος στην απολογία του ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία σχέση με την δολοφονία του 21χρονου. «Δεν θέλω να δικαστώ για το παρελθόν μου» είπε τονίζοντας πως ενώ ο ίδιος μπαινοβγαίνει στη φυλακή επί σειρά ετών η αστυνομία ταυτοποίησε το αποτύπωμα του στο αυτοκίνητο που έγινε το έγκλημα με τόσα χρόνια καθυστέρηση. «Δεν ξέρω πως βρέθηκε το ίχνος εκεί. Ουδέποτε πήγα στον Λυκαβηττό» είπε και αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια όταν κατέληξε στο αναμορφωτήριο γιατί έκλεβε, όπως υποστήριξε, μανάβικα.

«Έκανα κάποιες κλοπές και μπήκα στο ανηλίκων. Όταν βγήκα έκανα πάλι κλοπές και καταδικάστηκα σε 8 χρόνια. Όταν το 1996 αποφυλακίστηκα δούλευα σαν μπογιατζής. Μετά έκλεβα τσάντες, όμως, δεν είχα ασκήσει ποτέ βία» είπε και συνέχισε υπογραμμίζοντας πως δεν είναι βιαστής αλλά ληστής.

«Κατηγορήθηκα μόνο για ένα βιασμό και δυο απόπειρες, έφαγα 170 χρόνια φυλακή διότι είχα κάνει πολλές ληστείες. Όταν αποφυλακίστηκα το 2008 δούλευα σε μια εταιρία εκδηλώσεων και μετά μου χρέωσαν κάποιες άλλες υποθέσεις με κλοπές τσαντών και για αυτό μπήκα πάλι μέσα» (...) Για βιασμό έχω καταδικαστεί μόνο για μια πράξη, καμία άλλη φορά, και ο βιασμός που καταδικάστηκα ήταν με μια κοπέλα που είχαμε βγει και είχαμε πιει. Δεν μπορώ να κατηγορούμαι για κάτι που δεν έκανα».

Ο 44χρονος, σύμφωνα με την κατηγορία, τα ξημερώματα της 13ης Μαΐου 1997 σκότωσε τον 21χρονο Νικήτα Κορωνιό. Το μοιραίο βράδυ ο κατηγορούμενος φέρεται να παρακολουθούσε ζευγάρια στο λόφο του Λυκαβηττού. Ο 21χρονος είχε μόλις θέσει σε κίνηση το αυτοκίνητό του όταν αντιλήφθηκε πως παρακολουθούσαν τον ίδιο και την φίλη του τρεις άγνωστοι. Ο νεαρός, θέλοντας να προφυλάξει τη συνοδό του, βγήκε από το αυτοκίνητο, ακολούθησε συμπλοκή και λίγα λεπτά αργότερα έπεσε νεκρός χτυπημένος από μαχαίρι.