Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 -

ΙΟΒΕ: Τα επαγγέλματα που που επιλέγουν οι πτυχιούχοι στην ΕλλάδαΤους κινδύνους και τις διαρθρωτικές αδυναμίες στη βιομηχανική παραγωγή ανέδειξε ο γενικός διεθυντής του ΙΟΒΕ,

Νίκος Βέττας μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Βέττας έκανε λόγο για αναστροφή μεν της πτωτικής τάσης στη βιομηχανική παραγωγή ωστόσο έθιξε το θέμα των απασχολούμενων σημειώνοντας ότι στον τομέα έχουν μειωθεί κατά 162.300 την τελευταία οκταετία ενώ οι πτυχιούχοι απασχολούνται λιγότερο σε παραγωγικές δραστηριότητες και περισσότερο στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, ο γενικός διεθυντής του ΙΟΒΕ επεσήμανε την αναστροφή της πτωτικής τάσης στην βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και την απασχόληση την τελευταία τριετία επισημαίνοντας παράλληλα ωστόσο κινδύνους και διαρθρωτικές αδυναμίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το μερίδιο της μεταποίησης στο ΑΕΠ είναι 8,7%, ποσοστό που είναι το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το γεγονός ότι από το 2015 και μετά βελτιώνεται. Οι εξαγωγές αυξάνονται όμως υπάρχει κίνδυνος αύξησης του εμπορικού ελλείμματος αν συγκρατηθούν εξαιτίας επιβράδυνσης της ζήτησης κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών που συνοδεύει την ανάπτυξη.

Επίσης η απασχόληση στη βιομηχανία σημειώνει αύξηση 13% την τελευταία τριετία όμως συνολικά το διάστημα 2009 με 2017 οι απασχολούμενοι στον τομέα έχουν μειωθεί κατά 162.300.

Παρατηρείται επίσης ότι οι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνται κυρίως στο Δημόσιο, τα σώματα ασφαλείας κλπ. και λιγότερο σε παραγωγικές δραστηριότητες όπως η μεταποίηση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και ο επικεφαλής οικονομολόγος και διευθυντής οικονομικών αναλύσεων της ΤτΕ, Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ένας ελκυστικός πόλος έλξης επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο συρρικνώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα του brain drain τα χρόνια της κρίσης.