Κυριακή 12 Μαΐου 2024 -

ΙΟΒΕ :Κρίσιμη καμπή για την αναπτυξιακή δυναμική της επιχειρηματικότητας



Αποκαρδιωτικά ήταν τα στοιχεία  για την  ελληνική επιχειρηματικότητα που παρουσίασε χθες το ΙΟΒΕ στο εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Της Αθανασίας Ακριβού

Περίπου 200.000 άτομα (3% ) διέκοψαν ή ανέστειλαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το 2015, υψηλό ποσοστό σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,8%.)

Επιπλέον  ακριβή  θεωρείται η έναρξη μια επιχείρησης στην Ελλάδας αφού απαιτεί σχεδόν το  διπλάσιο κεφαλαίο (30.000€) σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (16.400€).

Δυσμενέστερο φαίνεται να είναι και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της καινοτομίας. 

Όπως εξήγησε ο(Επιστημονικός υπεύθυνος επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ, Α. Τσακανίκας, που παρουσίασε την έκθεση, υπάρχουν  βασικά εμπόδια στην επιχειρηματική δραστηριότητα όπως είναι η έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και η μη ύπαρξη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.

Ο Γενικός Γραμματέας στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων,   κος  Λόης Λαμπριανίδης, τόνισε  πως  όντως υπάρχουν ακόμη  δυσκολίες για τις επιχειρήσεις αλλά υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και αυτό φαίνεται από τα στοιχεία του νέου αναπτυξιακού νόμου που άνοιξε πριν ένα μήνα.