Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022 -

Ιλαρά κόλλησαν δυο γιατροί στο νοσοκομείο ΛαμίαςΤρία νέα περιστατικά ιλαράς καταγράφηκαν αυτήν την εβδομάδα στο νοσοκομείο Λαμίας και αφορούν κατοίκους του καταυλισμού των Ρομά στην Καμηλόβρυση, που φαίνεται ότι βρέθηκαν απροετοίμαστοι στην επιδημική εμφάνιση της ιογενούς λοίμωξης στη χώρα μας.

Του ανταποκριτή μας από το lamiareport.gr στη Στερεά Ελλάδα

Το ευχάριστο στην υπόθεση είναι ότι με εξαίρεση την περίπτωση του 17χρονου που νοσηλεύεται με σοβαρές επιπλοκές στο αναπνευστικό στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας και δύο ακόμη κρούσματα που αντιμετωπίσθηκαν κλινικά, όλα τα υπόλοιπα περιστατικά είτε δεν νοσηλεύθηκαν καθόλου είτε πέρασαν ένα βράδυ προληπτικά στη βραχεία νοσηλεία.

Γενικά, η ασθένεια εξελίχθηκε φυσιολογικά, κρίνοντας ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική μεταξύ ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και βρεθούν απλά στον ίδιο χώρο. Μάλιστα, υπάρχει μεγάλη ασυμπτωματική περίοδος της ασθένειας που καθιστά ακόμη πιο εύκολη την μετάδοσή της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται ότι είχαμε και την ασθένεια δύο γιατρών του νοσοκομείου, που νόσησαν -ευτυχώς χωρίς κάποια δυσάρεστη επιπλοκή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πάνω από 30 περιστατικά έχουν καταγραφεί από τον Αύγουστο σε γιατρούς και νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων.

Γενικότερα, τα κρούσματα στη χώρα που αφορούν τον γενικό πληθυσμό, πλην Ρομά, ανέρχονται στα 506.

Η εξέλιξη της νόσου παρακολουθείται στενά από την 1η Μαΐου 2017 από το ΚΕΕΛΠΝΟ με συνεχή ενημέρωση που περιγράφει 1.976 κρούσματα (ημερομηνία ανανέωσης 08/03/18). Από αυτά, τα 1.147 (ή το 58%) είναι εργαστηριακά επιβεβαιωμένα (τρία από τη Λαμία), ενώ τα υπόλοιπα είναι πιθανά ή ενδεχόμενα (δηλαδή έχουν τη συμβατή κλινική εικόνα), όπως τα περισσότερα που αφορούσαν και τους κατοίκους του καταυλισμού της Καμηλόβρυσης.

Στα παραπάνω περιστατικά που υπολογίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, δυστυχώς καταγράφηκαν και τρεις θάνατοι. Και ειδικότερα ένα βρέφος Ρομά 11 μηνών, ένας 17χρονος -επίσης Ρομά (ανεμβολίαστοι)- και μία 35χρονη από τον γενικό πληθυσμό, που είχε κάνει μόνο τη μία δόση εμβολιασμού.

Για όλα τα υπόλοιπα κρούσματα η έκβαση ήταν ίαση.