Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

IIF: Σε επίπεδα ρεκόρ το παγκόσμιο χρέος



Σε νέα επίπεδα ρεκόρ εκτινάχθηκε στα τέλη του 2017 το παγκόσμιο χρέος σε απόλυτους όρους. Ωστόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε, χάρη στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) το παγκόσμιο χρέος, κρατικό και ιδιωτικό, στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους ανήλθε στα 237 τρισ. δολάρια, αυξημένο κατά περισσότερο από 70 τρισ. δολάρια σε σχέση με μία δεκαετία νωρίτερα. 

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 317,8% του ΑΕΠ, δηλαδή τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με το τέλος του 2016. Ήταν το πέμπτο διαδοχικό τρίμηνο μείωσης του παγκόσμιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. 

Ωστόσο ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι στις ώριμες αγορές, το χρέος των νοικοκυριών βαίνει αυξανόμενο και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στο Βέλγιο, τον Καναδά, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τη Σουηδία και την Ελβετία εκτινάχθηκε μάλιστα στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Πρόκειται για μία επικίνδυνη τάση, δεδομένου ότι τα επιτόκια θα αυξάνονται στο εξής στις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς οι κεντρικές τράπεζες απομακρύνονται από την υπερβολικά χαλαρή νομισματική πολιτική.

Φωτεινή εξαίρεση η Ιρλανδία και η Ιταλία, οι μόνες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπου το χρέος των νοικοκυριών ήταν χαμηλότερο του 50%  του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2017.