Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

Η ζωή του Θεοδωράκη μετά το Ποτάμι: Η πολιτική, το βιβλίο που γράφει και το νέο του μαγαζί



Δεν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που ο Σταύρος Θεοδωράκης πέρασε την πόρτα του Κοινοβουλίου ως επικεφαλής του Ποταμιού. Σήμερα όμως σχεδιάζει τη νέα του ζωή, την επιστροφή στις επιχειρήσεις και το στέκι που ανοίγει με την κόρη του το βιβλίο που ήθελε να γράψει αλλά του «έκλεψαν» την ιδέα, τα 500.000 ευρώ που έδωσε στο ΕΚΠΑ και φυσικά η επιστροφή του στην πολιτική;

Από την ημέρα των εκλογών δεν έχει δώσει καμία συνέντευξη, δεν έπαψε όμως να κάνει και τα πράγματα που έκανε πάντα.

Πιο πρόσφατη εμφάνισή του ήταν στα εγκαίνια της έκθεσης του σκιτσογράφου Δημήτρη Χαντζόπουλου, στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη την περασμένη Πέμπτη.

Με την εμφάνισή του αμέσως δημιουργήθηκε ένα μικρό πηγαδάκι γύρω του. «Τι θα κάνεις;», «τέρμα η πολιτική;» τον ρωτούσαν όμως εκείνος απάντησε με μια μεταφορά από αυτές που αγαπά να κάνει: «Είναι σαν να χωρίζεις από μια γυναίκα που αγαπούσες πολύ. Δεν μπορείς να πεις ότι δεν θα ξαναπεράσεις ποτέ από τη γειτονιά της. Όσο κι αν σε έχει πικράνει, ξέρεις ότι μια μέρα μπορεί να βρεθείς ξανά στον δρόμο της». «Και το Ποτάμι; Κλείνει; Γι' αυτό αδειάσατε το ταμείο; Γιατί έδωσες μισό εκατομμύριο στο ΕΚΠΑ;». Ο Θεοδωράκης, αντί απάντησης, χαμογέλασε και το πηγαδάκι διαλύθηκε.

Σύμφωνα με το iefimerida.gr η τύχη του Ποταμιού θα κριθεί τον Νοέμβριο. Σε μια συνάντηση στην Αθήνα των αντιπροσώπων του Κινήματος από όλη την Ελλάδα. Αν και οι αποφάσεις είναι μάλλον προδιαγεγραμμένες, αφού η πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου (οι 12 στους 16, σύμφωνα με πληροφορίες μας) έχει ήδη εκφράσει την άποψη ότι το Ποτάμι πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία του.

«Να μη γίνει το Ποτάμι άλλη μια σφραγίδα που θα κυλά αριστερά και δεξιά ανάλογα με τη ζήτηση». «Να δείξουμε και έμπρακτα ότι για εμάς η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός». «Μπορεί να ξαναμπούμε στο παιχνίδι κάποια άλλη στιγμή, αλλά τώρα πρέπει να γυρίσουμε στις δουλειές μας». Αυτές είναι οι φράσεις που ακούγονται στις συναντήσεις του Πολιτικού Συμβουλίου.

Πάνω – κάτω μάλλον το ίδιο σκέφτεται και ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος αν και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, με τη στάση του είναι σαν να δείχνει τον δρόμο. Δεν τρώει τον χρόνο φιλοσοφώντας περί πολιτικής, αλλά στήνει ήδη μαζί με την κόρη του μια επιχείρηση εστίασης. Και τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, θα κάνουν το πρώτο νέο βήμα με «ένα στέκι στο κέντρο της Αθήνας». «Για την παρέα και για τον επιούσιο», λέει γελώντας στους φίλους του.

Το γραφείο του, βέβαια, στη Σεβαστουπόλεως συνεχίζει να γεμίζει με τις κόκκινες σημειώσεις του. Κάρτες στο μέγεθος ενός κινητού, όπως αυτές που κρατούσε στην εκπομπή του, και μετά στη Βουλή και στα συνέδρια, τις μέρες του πολιτικού πυρετού. Και όταν μένει βράδυ στο γραφείο, «γράφει, γράφει, γράφει…», όπως μαρτυρά ένας από τους λίγους συνεργάτες που έχει κρατήσει.
Γιατί είπε σε Βαρβιτσιώτη και Δενδρινού «με καταστρέψατε!»

Ένα πολιτικό βιβλίο; Κανείς δεν ξέρει. Όταν πάντως κυκλοφόρησε «Η τελευταία μπλόφα», ο Θεοδωράκης έδωσε συγχαρητήρια στη Βαρβιτσιώτη και στη Δενδρινού -έκανε και σχετική ανάρτηση στο Instagram- αν και, όπως τους είπε, «με καταστρέψατε», «όλα αυτά που σκόπευα να γράψω για το καλοκαίρι του ’15 τα γράψατε εσείς». Και αν δεν είναι η πολιτική το θέμα του βιβλίου του, τότε τι θα είναι; Σε μια παλαιότερη συνάντηση, όταν ήταν ακόμη στη Βουλή, μου είχε εξομολογηθεί ότι για να ξελαμπικάρει τα βράδια ή νωρίς το ξημέρωμα, γράφει για την Ελλάδα του ’70 και του ’80, για την Αγία Βαρβάρα όπου μεγάλωσε και για τις πρώτες σκληρές αλλά αληθινές εικόνες της ζωής του.

Και φυσικά στην απορία όλων γιατί δεν γυρίζει στους «Πρωταγωνιστές» απαντά σε «συναδέλφους» του δημοσιογράφους πως «η πολιτική και η δημοσιογραφία δεν είναι κοστούμια που αλλάζεις σε ένα βράδυ».

Ο Αλιβιζάτος αντιπρόεδρος στην επιτροπή για τα 500.000 ευρώ

Στη Σεβαστουπόλεως έχουν μείνει πλέον ελάχιστοι εργαζόμενοι, τα περισσότερα γραφεία έχουν αδειάσει και πρόσφατα έγινε η καθιερωμένη φθινοπωρινή αποστολή βιβλίων αλλά και υπολογιστών και γραφικής ύλης σε παιδικά ιδρύματα. Είναι κάτι που κάνει το Ποτάμι κάθε χρόνο στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτή τη φορά, όμως, άδειασαν και τα ταμεία. «Να μην κάθονται τα λεφτά», όπως είπε ο Θεοδωράκης στα ξαφνιασμένα στελέχη και τους φίλους που συγκεντρώθηκαν στο Χυτήριο πριν από δύο εβδομάδες. «Πού να τα δίναμε τα λεφτά;», αναρωτήθηκε, εξηγώντας το σκεπτικό της οικονομικής επιτροπής για τη χορηγία των 500.000 ευρώ.

«Η πρώτη σκέψη ήταν να τα επιστρέψουμε στο υπουργείο Εσωτερικών. Κάποιος πρότεινε ΜΚΟ. Αλλά ποιες και με ποια κριτήρια; Προσπαθήσαμε να βρούμε άκρη και με τις βιβλιοθήκες στην άγονη γραμμή. Δαιδαλώδες. Και εκεί, σε μια συζήτηση με τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο αποφασίσθηκε να δοθούν στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο για την ενίσχυση προγραμμάτων που θα βοηθήσουν αποκλειστικά νέους Έλληνες επιστήμονες για να παραμείνουν στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, θα ανακοινώσει την επιτροπή που θα εγγυηθεί τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του μισού εκατομμυρίου. Αυτή φαίνεται να είναι και η κύρια έγνοιά του αυτή την εποχή.