Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 -
Ξάστερος ουρανός

17 °C

Σήμερα, 21. Σεπτεμβρίου 2020

Η Τουρκία "απειλεί" την Ελλάδα με τους μετανάστεςΆμεση απειλή για την Ελλάδα συνιστούν οι δηλώσεις Τούρκων υπουργών ότι η χώρα τους θα αναστείλει τη συμφωνία με την ΕΕ για τους μετανάστες. Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Τουρκίας, όπως ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού έρχονται στο πλαίσιο των αντιδράσεων της χώρας για τις κυρώσεις από την ΕΕ σε σχέση με τις κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, σε μια χρονική συγκυρία που οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας για τους μετανάστες θα έχει άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα, ως πρώτη χώρα υποδοχής από την Τουρκία.

Η χαλαρή πολιτική της Τουρκίας ως προς τους μετανάστες που αφήνουν το έδαφός της διαπιστώνεται πάντως, το τελευταίο διάστημα εντονότερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, αυξημένες κατά 30% ήταν οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. «Από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο είχαμε περίπου 3.200 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων. Οι ροές του αντίστοιχου διαστήματος πέρσι ήταν 2.130 άτομα. Αύξηση της τάξης του 30%. Στο διάστημα των προηγούμενων μηνών, σε ολόκληρο το μέτωπο, από τον Έβρο έως τα νησιά του Αιγαίου οι ροές παρουσιάζουν έντονη αυξητική τάση. Δεν βρισκόμαστε βέβαια σήμερα μπροστά στη δραματικότητα των γεγονότων του 2015- 2016, όμως η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ.Κουμουτσάκος κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Οι απειλές της Τουρκίας αφενός και οι αυξημένη ροή μεταναστών αφετέρου θέτουν σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό που διαπιστώνει επιπλέον ότι υπάρχουν και νέες μεταναστευτικές οδοί όπως ο θαλάσσιος διάδρομος Αλεξανδρούπολης- Σαμοθράκης, ενώ αναμένεται να ασκηθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις καθώς οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις ροές.
Ηδη, η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλάσσιων, αλλά και αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου με παράλληλη ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό. Παράλληλα, ο κ.Κουμουτσάκος προανήγγειλε την υλοποίηση «ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα».

Όλα αυτά ωστόσο, τίθενται υπό κρίση με δεδομένες τις προθέσεις της Τουρκίας, όπως διατυπώνονται στις δηλώσεις υπουργών του Ερντογάν. Έτσι, αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής που έχει συνάψει η Τουρκία με την Ε.Ε. ανακοίνωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT, ανέφερε πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι TGRT.

Αυτή είναι η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

O Μεβλούτ Τσαβούσογλου έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.

Από τις Βρυξέλλες πάντως, επισημαίνεται πως παρά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στην πράξη η πολιτική της Τουρκίας ως προς την συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν έχει αλλάξει.

«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική. Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κοµισιόν, Νατάσα Μπερτό κατά την χθεσινή ενημέρωση.

«Η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας» συµπλήρωσε.