Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η Τήλος γίνεται το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας



Πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα εγκρίθηκε το ευρωπαϊκό έργο «Tilos», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Horizon 2020», εξασφαλίζοντας ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 11 εκατ. ευρώ, και το οποίο καθιστά την Τήλο ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία έρευνας και ανάπτυξης, καθώς η εγκατάσταση ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας συμβάλλει στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο νησί.

Το έργο έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το Τεχνολογικό Ιδρυμα Πειραιά και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρεία EUNICE, ο διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και το WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

Στο πλαίσιο του «Tilos» περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα δύναται να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.