Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Η Συμφωνία των Πρεσπών μας έφερε προ των ιστορικών ευθυνών μας



Την άποψη ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε όλους προ των ιστορικών ευθυνών τους», εκφράζει, μία μέρα μετά την επικύρωση της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης ερωτηθείς εάν όσοι υπερψήφισαν τη Συμφωνία είναι ανεπιθύμητοι σε τυχόν συνεργασία με τη ΝΔ.

Ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ακόμα ότι «η ΝΔ προσπάθησε, με κάθε μέσο που της δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να εμποδίσει τη Συμφωνία να έρθει και να ψηφιστεί» και επανέλαβε τα όσα δήλωσε από βήματος της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι «η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών».

Ερωτηθείς για το πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ υπογράμμισε ότι «τα μικρά κόμματα και ο πολυκερματισμός είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, απόρροια της οικονομικής κρίσης» και προσέθεσε: «Συχνά αποτελούνταν από ετερόκλητα στελέχη, διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων, ενώ δυστυχώς, κατά κανόνα, δεν είχαν κάτι ρηξικέλευθο να προτείνουν στον προγραμματικό τους λόγο. Όλα αυτά φτιάχνουν μία τάση επιστροφής στα παραδοσιακά κόμματα».

Τέλος, αναφερόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Ο θεσμός του Προέδρου Δημοκρατίας ούτε εμπλέκεται, ούτε επιτρέπεται να εμπλέκεται σε πολιτικές εξελίξεις».

Ακολουθεί η συνέντευξη του αναπληρωτή τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ Νότη Μηταράκη στην Ευτυχία Αδηλίνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ερ. Κύριε Μηταράκη, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε «Θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε να αποτρέψω την κύρωση της συμφωνίας». Σήμερα που η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κυρωθεί και από την ελληνική Βουλή, θα λέγατε ότι η ΝΔ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της αλλά δεν τα κατάφερε;

Απ. Η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε με κάθε μέσο που της δίνει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, να εμποδίσει τη Συμφωνία να έρθει στη Βουλή και να ψηφιστεί. Το καλοκαίρι, με την πρόταση δυσπιστίας, δώσαμε την ευκαιρία στον κ. Καμμένο που τώρα παρουσιάζεται ως Μακεδονομάχος να μπλοκάρει τη Συμφωνία. Αυτός προτίμησε με τη στάση του να «δώσει το στυλό» στον κ. Κοτζιά για να υπογράψει στις Πρέσπες. Με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ και μερικών προθύμων, ψηφίστηκε τελικά μια συμφωνία εκτός εθνικής γραμμής. Μια συμφωνία, που βρίσκει τη Βουλή σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, όπως έλεγε και το Σύνταγμα του 1975.

Με την ψήφιση της Συμφωνίας, η κυβέρνηση μείωσε πλέον δραματικά τα περιθώρια αντίδρασης της χώρας μας στους διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο, όπως τόνισε ο πρόεδρός μας χθες στη Βουλή, η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα διατηρεί ανέπαφο το δικαίωμα του κράτους μέλους της ΕΕ να διαπραγματευτεί την κάθε πτυχή της ενταξιακής συμφωνίας, και στην ύστατη στιγμή, αν αυτό χρειαστεί, να προβάλει και βέτο, εάν κρίνει ότι αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ερ. Ωστόσο, κύριε Μηταράκη, η Συμφωνία των Πρεσπών ανέδειξε ένα πολιτικό τοπίο. Η διάλυση, επί της ουσίας, των μικρών κομμάτων γυρνά το πολιτικό σύστημα εκεί που ήταν προ κρίσης; Δηλαδή στο διπολισμό;

Απ. Τα μικρά κόμματα, και ο πολυκομματισμός στη Βουλή είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο, απόρροια της οικονομικής κρίσης που οδήγησε σε αμφισβήτηση των παραδοσιακών σχημάτων. Ωστόσο, μη έχοντας ιστορική παρουσία στο πολιτικό σκηνικό και ιδεολογικά ερείσματα στην ελληνική κοινωνία, τα μικρά κόμματα φάνηκαν ευάλωτα στις κρίσεις. Επίσης, συχνά αποτελούνταν από ετερόκλητα στελέχη, διαφορετικών ιδεολογικών τοποθετήσεων, ενώ δυστυχώς, κατά κανόνα, δεν είχαν κάτι ρηξικέλευθο να προτείνουν στον προγραμματικό τους λόγο. Όλα αυτά φτιάχνουν μια τάση επιστροφής στα παραδοσιακά κόμματα. Και τελικά έτσι καταρρίπτεται και κάθε επιχείρημα υπέρ της απλής αναλογικής στη χώρα μας. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό τοπίο θα διαμορφωθεί με τις εκλογές, και εκεί θα φανεί αν επανερχόμαστε σε κάποιας μορφής διπολισμού. Αυτό όμως που είναι ανεπίτρεπτο, είναι να διαλύονται κόμματα και κοινοβουλευτικές ομάδες με σκοπό να στηριχτεί η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως γίνεται σήμερα.

Ερ. Η παραπάνω εξέλιξη δεν βοηθά και τα δύο, λεγόμενα, μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ;

Απ. Υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Στη Νέα Δημοκρατία προσχώρησαν βουλευτές που είχαν ήδη διαγραφεί ή αποχωρήσει από τα κόμματά τους, και μάλιστα πολύ καιρό προ της προσχώρησής τους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει άνοιγμα σε κάθε πρόσωπο που συμφωνεί με τις αρχές και τις πολιτικές τής ΝΔ και θέλει να συμβάλει στην επερχόμενη εκλογική νίκη. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε κόμματα και αλλοίωσε τον κοινοβουλευτικό χάρτη, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θέλει να γίνει κυβέρνηση μέσα από τις εκλογές, με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, και έχει υπογραμμίσει σε κάθε ευκαιρία ότι πρέπει να τερματιστεί ο βίος αυτής τη κυβέρνησης.

Ερ. Κύριε Μηταράκη, όσοι υπερψήφισαν τις Πρέσπες είναι ανεπιθύμητοι σε τυχόν συνεργασία με τη ΝΔ;

Απ. Η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε όλους μας προ των ιστορικών ευθυνών μας. Και αυτό το έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία ο πρόεδρός μας, όταν κάλεσε τους βουλευτές να αναλογιστούν τι σημαίνει η ψήφος τους και τις επιπτώσεις της. Όσοι ψήφισαν τη Συμφωνία, έκαναν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση που βρίσκεται μακριά από τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Ερ. Από την άλλη όσοι υπερψήφισαν δεν έχουν ανοίξει πόρτα συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα; Μία τέτοια εξέλιξη δεν θα ήταν θετική για τον ΣΥΡΙΖΑ στη λογική συγκέντρωσης δυνάμεων;

Απ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Προφανώς, όσοι υπερψήφισαν, στήριξαν και παρέτειναν το βίο αυτής της κυβέρνησης, πολλοί από αυτούς έπρεπε να κάνουν στροφή 180 μοιρών στις μέχρι σήμερα θέσεις τους. Κανείς δεν ξέρει τι πολιτικές συνεννοήσεις έγιναν. Το σίγουρο είναι ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «πρόθυμοι», γνωρίζουν ότι οι εκλογές θα σημάνουν για πολλούς το τέλος της κοινοβουλευτικής τους παρουσίας, άρα κοινός τους στόχος είναι η παράταση του βίου της παρούσας Βουλής.

Ερ. Ωστόσο, κύριε Μηταράκη, δεν αποτελεί θετικό πρόσημο για την εικόνα του στο εξωτερικό το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε, τελικά, να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα;

Απ. Η καλή εικόνα ενός πρωθυπουργού στο εξωτερικό επιτυγχάνεται μέσα από τις καθαρές θέσεις, τη στιβαρή πολιτική και όταν με επιχειρήματα προωθεί τις θέσεις της χώρας του. Ο κ. Τσίπρας είναι ένας πρωθυπουργός που στην πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής του διέσυρε μαζί με τον εκλεκτό του κ. Βαρουφάκη τη χώρα στο εξωτερικό. Σταδιακά μετατράπηκε στο «καλό παιδί», σε εκείνον που πολύ βολικά «πέρασε» αιτήματα στα οποία, προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν αντισταθεί σθεναρά. Από τον νησιωτικό ΦΠΑ και το Υπερταμείο, ως τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία ως ένας βολικός και πρόθυμος πρωθυπουργός. Η Συμφωνία που υπέγραψε, δεν βελτίωσε σε τίποτα τη θέση της χώρας μας. Αντίθετα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα θερμοκήπιο αλυτρωτισμού, Τα μειονεκτήματά της έχουν ήδη διαφανεί: ήδη ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» έχει «εξαφανιστεί», ακόμα και από τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ.

Ερ. Αναφορικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα ήθελα το σχόλιό σας. Ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν από το Προκόπη Παυλόπουλο να παρέμβει ώστε να μην κυρωθεί η Συμφωνία. Ωστόσο, ο όποιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μπορούσε να ακυρώσει τη συμφωνία εφόσον υπήρχε αρραγής πλειοψηφία στη Βουλή. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Απ. Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας, ούτε εμπλέκεται, ούτε επιτρέπεται να εμπλέκεται σε πολιτικές εξελίξεις.

Πηγή κειμένου: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ