Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η Ντόρα Μπακογιάννη υποψήφια Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης



Υποψήφια για τη θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός. 

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ είναι ανάμεσα στα τέσσερα που διεκδικούν τη συγκεκριμένη υέση. 

 Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, οργανισμού για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, είχαν προθεσμία μέχρι χθες τα μεσάνυχτα για να προτείνουν τον υποψήφιό τους.

Υποψήφιοι είναι, πέραν της κυρίας Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεντέρ, η υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας Μαρία Πετσίνοβιτς και ο πρώην πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αντριους Κουμπίλιους.

Τον Ιούνιο η εκλογή του νέου Γ.Γ. 

 Πλέον, τον Μάρτιο, η διυπουργική επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης θα οργανώσει χωριστές συνεντεύξεις με τους τέσσερις υποψηφίους. Στη συνέχεια θα καταρτίσει τον τελικό κατάλογο υποψηφίων, ο οποίος θα διαβιβασθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εκλογή θα γίνει από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση τον Ιούνιο. Ο νέος γενικός γραμματέας θα διαδεχθεί τον Νορβηγό Τόρμπγιορν Γιάγκλαντ, η θητεία του οποίου λήγει τον Σεπτέμβριο.