
Μετά από στενή συνεργασία του προέδρου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Θεόδωρου Ρουσόπουλου και της επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ντόρας Μπακογιάννη, πραγματοποιείται στο Στρασβούργο η έκθεση «’Αγιον Όρος-Πέρα από το Ορατό».
Για πρώτη φορά εκτός Αγίου Όρους, στο Στρασβούργο, στο σπίτι της δημοκρατίας, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκτίθενται δύο σπάνια κειμήλια παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς: η Γεωγραφία του Πτολεμαίου και η Βυζαντινή εικόνα του Χριστού Παντοκράτορος. Και τα δύο έργα του 13ου αιώνα.
Για μια εβδομάδα, το Άγιο Όρος και η Ελλάδα θα βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρώπης και εκατοντάδες βουλευτές από όλη την Ευρώπη μπορούν να γίνουν κοινωνοί του πνευματικού μεγαλείου και του πολιτιστικού πλούτου του Αγίου Όρους.
«Αν και δεν θα μπορούσα ποτέ να επισκεφθώ το Άγιον Όρος από κοντά ως γυναίκα, αντλώ μεγάλη δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα που δίνει η μοναστική ζωή εκεί. Πιστεύω, μάλιστα, ότι ο τόπος όπου στεκόμαστε σήμερα δεν είναι τόσο μακρινός όσο ίσως νομίζουμε από τον κόσμο που φωτίζεται μέσα από αυτή την έκθεση. Με πολλούς τρόπους, αγωνιζόμαστε για τα ίδια πράγματα. Να δουλεύεις, ακόμη και όταν δεν σε βλέπει κανείς. Να κάνεις το σωστό, ακόμη και όταν αυτό δεν είναι εύκολο. Να μένεις σταθερός στις πεποιθήσεις σου, ακόμη και όταν πολλοί γύρω τις απορρίπτουν ως ξεπερασμένες. Όπως μας υπενθυμίζει ο Απόστολος Παύλος «διά πίστεως γαρ περιπατούμεν, ου διά είδους» τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία της η Ντόρα Μπακογιάννη.
«Ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα σήμερα για την Ορθοδοξία. Ήταν μια ακόμα πιο ιδιαίτερη ημέρα για την ελληνική αντιπροσωπεία στο Συμβούλιο της Ευρώπης» ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη και ευχαρίστησε για την συμβολή τους, τους ηγουμένους των μονών Βατοπαιδίου και Σίμωνος Πέτρας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ και Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ελισαίο, το υπουργείο Πολιτισμού και τον Αθανάσιο Μαρτίνο.
Αναλυτικά η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη:
Αξιότιμε Πρόεδρε του Συμβουλίου, αγαπητέ Θεόδωρε, Αξιότιμε Γενικέ Γραμματέα, αγαπητέ Άλεν, Πανοσιολογιώτατε Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, Ηγούμενε της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Πανοσιολογιώτατε Αρχιμανδρίτη Ελισαίε, Ηγούμενε της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι.
Με βαθιά συγκίνηση σας καλωσορίζω στα εγκαίνια της έκθεσης «Άγιον Όρος – Πέρα από το Ορατό», εδώ στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που βρίσκονται εδώ.
Η έκθεση αυτή είναι καρπός ενός αξιοθαύμαστου ταξιδιού δύο ετών του φωτογράφου Γιάννη Γιαννάτου. Μαζί με αυτές τις εξαιρετικές εικόνες, δύο ανεκτίμητα κειμήλια βγαίνουν για πρώτη φορά από το Άγιον Όρος για να παρουσιαστούν εδώ αυτήν την εβδομάδα. Το πρώτο είναι ο χειρόγραφος κώδικας 655, η Γεωγραφία του Πτολεμαίου, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, το αρχαιότερο σωζόμενο χειρόγραφο του σπουδαίου ερευνητή της Αλεξάνδρειας.
Δίπλα του, η βυζαντινή εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα, επίσης από τον 13ο αιώνα. Θέλω να εκφράσω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη μου προς τους δύο Ηγουμένους και προς όλους όσοι συνέβαλαν ώστε αυτοί οι θησαυροί να έρθουν στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.
Αν και δεν θα μπορούσα ποτέ να επισκεφθώ το Άγιον Όρος από κοντά ως γυναίκα,
αντλώ μεγάλη δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα που δίνει η μοναστική ζωή εκεί.
Πιστεύω, μάλιστα, ότι ο τόπος όπου στεκόμαστε σήμερα δεν είναι τόσο μακρινός όσο ίσως νομίζουμε από τον κόσμο που φωτίζεται μέσα από αυτή την έκθεση.
Με πολλούς τρόπους, αγωνιζόμαστε για τα ίδια πράγματα.
Να δουλεύεις, ακόμη και όταν δεν σε βλέπει κανείς.
Να κάνεις το σωστό, ακόμη και όταν αυτό δεν είναι εύκολο.
Να μένεις σταθερός στις πεποιθήσεις σου, ακόμη και όταν πολλοί γύρω τις απορρίπτουν ως ξεπερασμένες.
Όπως μας υπενθυμίζει ο Απόστολος Παύλος: «διὰ πίστεως γὰρ περιπατοῦμεν, οὐ διὰ εἴδους».
Στέκομαι με θαυμασμό μπροστά σε αυτά τα κειμήλια που μας έφεραν οι Πανοσιολογιώτατοι. Οι θησαυροί που βλέπετε σήμερα επέζησαν αιώνες αναταραχών και αποτελούν μέρος της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς, η οποία διαμορφώθηκε και διαφυλάχθηκε από τον Χριστιανισμό. Μιλούν για μια Ευρώπη που άντεξε αναρίθμητους πολέμους και προκλήσεις, αλλά παρέμεινε αφοσιωμένη στην πίστη, τη λογική και την πίστη στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα νέους πολέμους, νέες προκλήσεις, πρέπει πάντα να αντλούμε διδάγματα από την κληρονομιά του Αγίου Όρους. Σήμερα, καθώς η Γαλλία διερωτάται αν μπορούν να συνυπάρξουν διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί, το μήνυμα του Αγίου Όρους, που άντεξε για χίλια χρόνια κάτω από δεκάδες καθεστώτα, θρησκείες, πολιτισμούς και εξουσίες, στέκει ως ζωντανή απόδειξη ότι αυτό που είναι αληθινά πολύτιμο αντέχει. Ελπίζω όλοι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μας να αφιερώσουν λίγο χρόνο αυτήν την εβδομάδα για να περιηγηθούν στην έκθεση.
Εύχομαι σε όλους μας μια πολύ παραγωγική εβδομάδα εργασίας εδώ στο Στρασβούργο. Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας.
Κεντρική Φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ