Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Η μάχη της… ταυτότητας μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη



Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, και ειδικότερα για το θέμα της εθνικότητας των πολιτών της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε «nationality», που μεταφράζεται σαν «εθνικότητα», και όχι σαν ιθαγένεια. Επικαλέστηκε μάλιστα τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος λέει πως «πήραμε από την Ελλάδα αυτά που πάντα ζητούσαμε, την εθνικότητα και τη γλώσσα».

Απαντώντας στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στην τριτολογία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον εγκάλεσε για «λαθροχειρία», σχολιάζοντας πως ο όρος «nationality» υπάρχει σε όλες τις ελληνικές ταυτότητες, ως «Hellenic nationality», σε μετάφραση του όρου «ελληνική ιθαγένεια».

Μάλιστα, έβγαλε και ο ίδιος μία ταυτότητα συνεργάτη του (όπως ανέφερε, τη δική του δεν την είχε πρόχειρη) και την έδειξε στους βουλευτές, καλώντας τους να βγάλουν και τις δικές τους για να διαπιστώσουν του λόγου το αληθές.

4501601

«Γιατί επιχειρείτε αυτήν την πραγματικότητα τόσο να τη διαστρεβλώσετε; Έχει ο κάθε Έλληνας πολίτης δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, μπορεί να το βγάλει και να το διαβάσει. Πώς πιστεύετε δηλαδή ότι μπορείτε να κάνετε αυτήν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας;», ανέφερε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.