Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Η κυβέρνηση πετσοκόβει πολυτεκνικά επιδόματα



Το ενδεχόμενο περικοπής πολυτεκνικών επιδομάτων και οι διαδικασίες επιτάχυνσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας είναι τα αγκάθα που χαλάνε το εορταστικό κλίμα που μεταδίδουν στην αρχή της τρίτης αξιολόγησης κυβερνητικά στελέχη.

Ως γνωστόν σε ό,τι αφορά τα επιδόματα οι θεσμοί έχουν ζητήσει την αλλαγή της «αρχιτεκτονικής» των επιδομάτων ώστε να παίρνουν μεγαλύτερα επιδόματα οι οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά και να μειωθούν τα επιδόματα των πολυτέκνων. Το υπουργείο Εργασίας θέλει να αυξηθούν μεν τα επιδόματα για τις οικογένειες που έχουν έως δύο παιδιά αλλά να μη μειωθούν τα πολυτεκνικά επιδόματα. Κάτι τέτοιο όμως χρειάζεται χρηματοδότηση που το υπουργείο Εργασίας φιλοδοξεί να εξασφαλίσει από την ανασκόπηση δαπανών (spending review) που λέει ότι έχει ολοκληρώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο χθες οι θεσμοί τόνισαν ότι από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ΥΠΟΙΚ δεν προκύπτει σαφώς η εξοικονόμηση των δαπανών που θα χρηματοδοτήσει τα κοινωνικά επιδόματα. Εν όψει αδιεξόδου το θέμα παραπέμφθηκε σε περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, τόνιζε αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μετά τη συνάντηση που έγινε μεταξύ της υπουργού Εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Προστασίας κ. Θεανώς Φωτίου με τους θεσμούς.