Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 -

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» έβαλε κατά δύο drones των σιιτών Xούθι στην Ερυθρά ΘάλασσαΣήμερα τα ξημερώματα, η φρεγάτα ΥΔΡΑ ενεπλάκη στην Ερυθρά Θάλασσα για να προστατεύσει ένα εμπορικού πλοίο ιταλικών συμφερόντων στον Κόλπο του Άντεν, βάλλοντας με το πυροβόλο εναντίον δύο drones των σιιτών Χούθι που πλησίαζαν.

 «Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν». Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.
 
Η απόφαση για την συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα προβληματίζει εξαιτίας της μη παρουσίας αισθητήρων εντοπισμού για των από αέρος εχθρικών απειλών που μπορεί να είναι μη επανδρομένα drones που εκτελούν ρόλο καμικάζι εναντίων των στόχων τους  (μικρών επιθετικών droneς ή ακόμα και πυραυλικών απειλών.
Η ίδια απουσία αυτών των αισθητήρων οδήγησε την Αυστραλία, την Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, να μην διαθέσουν πλοία για την συγκεκριμένη αποστολή.