Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Η φωτιά στα Πιέρια Όρη «είναι ως επί το πλείστον έρπουσα» – «Ξεκίνησε από τα 1.100 μέτρα κι έφτασε στα 1.900 μέτρα υψόμετρο»«Η φωτιά ξεκίνησε στα Πιέρια Όρη πάνω από τον οικισμό Ρητίνη Πιερίας σε υψόμετρο 1.100 μέτρων την Κυριακή το μεσημέρι και έφτασε μέχρι την κορυφογραμμή στα 1.900 μέτρα, σχεδόν στα όρια του νομού Κοζάνης», ανέφερε σήμερα ο δασάρχης Πιερίας, Πέτρος Παπαπέτρου, για την πυρκαγιά που συνεχίζει να καίει για τρίτη μέρα στη θέση «Καρακατσάνα».

Σύμφωνα με τον δασάρχη, «η πυρκαγιά είναι ως επί το πλείστον έρπουσα, που σημαίνει ότι είναι κάτω από τα δέντρα και καίει την παρεδάφια βλάστηση. Η φωτιά σε λίγα σημεία μετατράπηκε σε επικόρυφη, δηλαδή να καίει τις κορυφές δέντρων. Ακόμα όμως και σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις η φωτιά επεκτάθηκε μόνο στα κωνοφόρα λόγω του ότι είναι πιο εύφλεκτα, ενώ τα πλατύφυλλα δεν υπέστησαν καμία ζημιά».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν στην περιοχή από την Κυριακή με επίγεια και εναέρια μέσα και σήμερα από νωρίς το πρωί συμμετέχουν στη μάχη της κατάσβεσης και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν από τη δασική υπηρεσία οι κάτοικοι και οι δασικοί συνεταιρισμοί των όμορων οικισμών (Ρητίνη, Ελατοχώρι, Αγ. Δημήτριος, Λιβάδι κ.α.), οι οποίοι βοήθησαν στη διάνοιξη 3 αντιπυρικών ζωνών, που δημιουργήθηκαν από τη Δασική Υπηρεσία μαζί με μηχανήματα έργου του Δήμου και της Περιφέρειας.