Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Η φονική κακοκαιρία θα επιστρέψει την Πέμπτη στη χώρα



Η φονική κακοκαιρία που έπληξε τις προηγούμενες ώρες την Ελλάδα, άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς στη Μεσσηνία και τη Λακωνία, ενώ η αγωνία κορυφώνεται για την αγνοούμενη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη. 

 

Στην Καλαμάτα, μία 63χρονη γυναίκα με κινητικά προβλήματα και μία 80χρονη ανασύρθηκαν νεκρές από πλημμυρισμένα υπόγεια, ενώ και ένας 90χρονος εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στη Θουρία, οποίο όμως δεν έχει πλημμυρίσει και εκτιμάται ότι πιθανότατα πέθανε από άλλη αιτία.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ανασύρθηκε νεκρός από χείμαρρο και ένας 73χρονος βοσκός, ο οποίος αγνοούνταν στη Λακωνία.

Συνολικά, σύμφωνα με την πυροσβεστική, σε επιχειρήσεις που έγιναν διασώθηκαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στη Λακωνία και 21 στη Μεσσηνία.

Ερευνες για την 53χρονη στη Θεσσαλονίκη

Στη Μηχανιώνα γίνονται αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό της γυναίκας που αγνοείται. Ο σύζυγός της δήλωσε ότι έχασε την επαφή μαζί της, καθώς τα ξημερώματα η ίδια του είχε τηλεφωνήσει και του είπε ότι ήταν εγκλωβισμένη στο ΙΧ της. Το αυτοκίνητό της εντοπίστηκε σε βενζινάδικο, με ανοιχτά τα παράθυρα αλλά τα ίχνη της έχουν χαθεί.

Καταστροφές στη Μεσσηνία και Λακωνία- Εγκλωβίστηκαν σε εργοστάσια και σούπερ μάρκετ

Η σφοδρή βροχόπτωση, από το βράδυ της Τρίτης, μετέτρεψε σε ποτάμια τους δρόμους στην Καλαμάτα. Ανθρωποι εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους, πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν. Μάλιστα, στην περιοχή Στούπα, πολλά αυτοκίνητα κατέληξαν μέσα στη θάλασσα.

Αντίστοιχη ήταν η κατάσταση και στην περιοχή της Θουρίας, στους Γαργαλιάνους, τα Φιλιατρά, τη Χώρα, την Στούπα, την Εύα, το Πήδημα, το Κεφαλόβρυσο, το Βασιλικό και το Ψάρι.

 

Στη Μεσσηνία, εργαζόμενοι σε εργοστάσια δίπλα στον ποταμό Πάμισο έμειναν εγκλωβισμένοι για ώρες, καθώς πλημμύρισαν, και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης κατάφερε να τους απομακρύνει με κανό το μεσημέρι.

Αίσιο τέλος είχε και η περιπέτεια 25 ατόμων, πελατών και προσωπικού, σε σούπερ μάρκετ μεταξύ Σκάλας και Βλαχιώτη στη Λακωνία, όταν πλημμύρισε η περιοχή επειδή ανέβηκε η στάθμη του ποταμού Ευρώτα, καθώς απεγκλωβίστηκαν μετά από επιχείρηση.

Αποκλεισμένα τρία χωριά στον Ευρώτα

Τα χωριά Ταξιάρχες, Ελος και Λεήμονα, στον κάμπο του δήμου Ευρώτα, είναι αποκλεισμένα εξαιτίας των προβλημάτων που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε καλλιέργειες.

Προβλήματα σε Ηλεία, Ηπειρο, Θεσσαλονίκη  

Εντονα ήταν τα προβλήματα και σε άλλες περιοχές όμως. Το Κατάκολο επλήγη δύο φορές από ανεμοστρόβιλους χθες, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, ενώ στη μαρίνα της περιοχής έγιναν ζημιές σε σκάφη.

Σοβαρά είναι τα προβλήματα και στην Ηπειρο, με δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και τους χειμάρρους να παρασύρουν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Θερμαϊκού, μετά από τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία. Και εκεί υπήρξαν απανωτές κλήσεις στην πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στο οδικό δίκτυο, όσο και στην υδροδότηση.

Στην Καλαμάτα Τόσκας και Σπίρτζης

Μετά από τις καταστροφές, οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μετέβησαν με ελικόπτερο στην Καλαμάτα, προκειμένου να πάρουν μέρος στη σύσκεψη για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη Μεσσηνία.

Νέο κύμα κακοκαιρίας από τα ξημερώματα της Πέμπτης

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνη Λάλο. Ομως, θα υπάρξει νέα επιδείνωση του καιρού, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, με βροχές και καταιγίδες.

«Η ύφεση θα διαρκέσει έως το βράδυ απόψε και θα ξαναρχίσει χαράματα να επιδεινώνεται ο καιρός με βροχές και καταιγίδες στη δυτική Ελλάδα», είπε ο κ. Λάλος στο ΑΠΕ.

«Η επιδείνωση θα ξεκινήσει από τα δυτικά και θα συνεχιστεί η κακοκαιρία σχεδόν όλη μέρα αύριο σε μια ζώνη από το Ιόνιο, τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στην Αττική αύριο θα σημειωθούν κάποιες βροχές και καταιγίδες αλλά φαίνεται ότι η περιοχή δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα», πρόσθεσε.