Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 -

Η επομένη των εκλογών: Πολλά τα καυτά ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση - Ποιος έχει τα κότσια;



Αν και η προσοχή όλων επικεντρώνεται στην εκλογική μάχη και τις δημοσκοπήσεις τα διεθνή think tank, οι θεσμοί και οι εταίροι εστιάζουν στην επομένη των εκλογών, ετοιμάζοντας μια μάλλον «καυτή» υποδοχή στη νέα κυβέρνηση.

Η υπογραφή του Μνημονίου με τον ESM και η ψήφισή του από τη Βουλή δεν ήταν παρά μόνο το μισό του πρώτου βήματος, το υπόλοιπο θα κληθεί να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση σε ασφυκτικό πλαίσιο και με πιστόλι του Grexit και του bail-in στον κρόταφο.

Ενώ λοιπόν τα κόμματα κυνηγούν ψήφους η υπηρεσιακή κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για την υλοποίηση δεσμεύσεων και να πειστούν οι εταίροι και οι θεσμοί ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Από τα πρώτα καυτά θέματα που θα κληθεί να διεκπεραιώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο χρόνος για την οποία πιέζει, καθώς θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα πριν από το τέλος του έτους ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από την ενεργοποίηση της οδηγίας BRRD που ψηφίστηκε.

Η συγκεκριμένη οδηγία προβλέπει ένα πλήρες πλαίσιο αναγνώρισης, αντιμετώπισης και εν τέλει ακόμα και διάλυσης προβληματικών τραπεζών, μέχρι και του bail-in στις καταθέσεις.

Όποιος κερδίσει τις εκλογές αυτής της Κυριακής θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ευθύνη την οποία δε θα ζήλευε κανείς, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ενώ συνεχίζει αναφέροντας χαρακτηριστικά: Ο επόμενος πρωθυπουργός θα «ανταμειφθεί» για τη νίκη του «με μία κατεστραμμένη οικονομία, μια ανεργία σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ και διαλυμένες τράπεζες».

Για να ολοκληρωθεί όμως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα 10+15 δισ. προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενέργεια για την οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα αν απαιτείται η παράλληλη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο πρώτη αξιολόγηση φαίνεται ότι θα καθυστερήσει, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι δεν θα ολοκληρωθεί.

Εκτός όμως από το κουαρτέτο των θεσμών η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου κοινωνική κρίση η οποία βαίνει επιδεινούμενη και ασύμμετρα κλιμακούμενη.

Σε αυτό το πλαίσιο καλείται να βρει ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ,μέτρο που θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί με τους θεσμούς.

Παράλληλα όμως θα τρέχουν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα πρέπει σε νεκρό χρόνο να αποφασίσει και για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών.

Σε δεύτερη φάση αλλά πριν το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει –με πρόσθετα έσοδα- την τρύπα στα δημοσιονομικά η οποία φαίνεται ότι διευρύνεται.

Όλα αυτά ενώ ο κοινωνικός ιστός επιβαρύνεται από τους πρόσφυγες και η Ευρώπη αδυνατεί να λάβει αποφάσεις που θα αποσυμφωρίσουν την κατάταστη.